Hoe stop je in 2024 met achterom kijken?
Hoe stop je in 2024 met achterom kijken?
Opstellingen
Bodo Agterhof
Opstellingen
12/30/2023
2 min
0

Hoe stop je in 2024 met achterom kijken?

12/30/2023
2 min
0

Hoe stop je in 2024 met achterom kijken?

Hoe kijk jij terug: blij of teleurgesteld? Hoe stop je in 2024 met achterom kijken? Hoe word je gelukkig? Hoe kunnen opstellingen jou helpen?


Dat wordt zweten

Eindelijk is het zover. We hebben samen hout gehakt en er een mooie brandstapel van gemaakt. Daaromheen zijn 60 stenen neergelegd. Dat is voor elke deelnemer vier stenen.

In een kring spreken we om de beurten uit wat onze intentie vandaag is. Daarna wordt het vuur aangestoken, dat de stenen verwarmt tot 800 graden Celcius. Dat wordt zweten!

Innerlijk met hart en ziel

We zitten met 15 deelnemers en 2 begeleiders half bloot samen in de lage, donkere tent. Daar komen de eerste roodgloeiende stenen aan. De 1e ronde gaat lekker. Het sandelhout erop ruikt heerlijk,  er wordt zachtjes gezongen of op de trom geslagen. 

Omdat het aardedonker is, zit je in je eigen bubbel. Wat het bijzonder maakt is dat elke deelnemer echt aanwezig is. Niet innerlijk uitgecheckt, zoals bij McDreck waar je zielloos voedsel wegwerkt. Elke deelnemer is innerlijk met hart en ziel ingecheckt. 

Stomende opstellingen

De 2e ronde komen er bij de deelnemers en bij mij allerlei traumaschilfers bovendrijven. ik ervaar de onverwerkte gebeurtenissen die boven komen drijven als stomende opstellingen die deskundig begeleid worden. 

Als kind waren mijn ouders fysiek wel aanwezig, maar dat was het dan ook wel. Daar zit nog wel een zielesnik of wat. Op het zwaarste moment krijg ik van mijn buren een hand aangereikt. Daarmee kan ik het met gemak inademen, dragen en loslaten. 

Vrede in hart en ziel

Net als opstellingen vind ik zo'n zweethut ceremonie een krachtige manier om vrede in hart en ziel te vinden. Het is trauma helend van onderen. De innerlijke beelden komen uit de deep down inner darkness naar boven borrelen en vinden éénmaal aan de oppervlakte in het licht vanzelf hun weg. 

Dat is heel anders dan trauma helen van bovenaf met psychische hulp. Omdat het cognitief is, reikt de hulp zelden verder voorbij ratio en woorden naar de diepte voorbij de dagelijkse controle. 

Hoe kijk jij terug op 2023?

Dit jaar heb ik één van de mooiste cadeau's ooit ontvangen. Heb als kind aardig wat trauma opgelopen. Ineens besefte ik, dat trauma klaar met mij is. Ik kan weer gewoon volop vooruit zonder bang te zijn door tegenspoed ingehaald te worden. 

Hoe kijk jij terug op 2023? Heb je pech gehad? Liep je relatie op de klippen? Is er gedoe met je ouders of juist met je kinderen? Ligt je werkgever dwars of kun je op de arbeidsmarkt je draai niet vinden? Dan is er werk aan de winkel. 

Hoe word je gelukkig?

Hoe je gelukkig wordt? Niet door veel erover te praten. Da's als eindeloos erwtensoep roeren. Hoe langer je roert, hoe meer de soep aanbrandt en dat stinkt nog dagen lang. 

Hoe je verder dan de woorden reikt? Met onze masterclass vol met systemische amuses en lekkernijen. Klik op 

👉 Hoe stop je in 2024 met achterom kijken? 👈 

We ontmoeten je graag,
Rijna en Bodo

Reacties
Categorieën