Familieopstellingen en heling van trauma
Hoe opstellingen trauma helpen helen
03 juni 2023 
in ziel

Hoe opstellingen trauma helpen helen

Hoe opstellingen trauma helpen helen

Op systemische ontdekkingsreis. Hoe systemische 🙋‍♂️ humor en familieopstellingen trauma ⚡️ helpen ❤️ helen.

Hoe opstellingen trauma helpen helen

Met opstellingen trauma helpen helen is het laatste waar ze aan dacht toen ze me mailde voor een intakegesprek. Paula -zo noem ik haar nu even- liep vast in haar leven en loopbaan en wilde barrières doorbreken.

Soms heeft een cliënt zo veel meegemaakt, dat ik de zwaarte wel aanvoel, maar amper de diepte in ga. Voor mij voelt dat voyeuristisch en zielsmatig gewelddadig. Waar ik op vaar is of in mezelf toestemming voel om met deze klant aan het werk te gaan. Ik voelde een duidelijk ja.

Bevrijdende hardheid

Het is als een kind dat leert fietsen en valt. De ziel heeft het nodig om de volgende woorden te horen: fietsen, te snel, overmoedig, knie, vallen, bloed, pijn. Als je als ouder de verkeerde woorden noemt, zie je amper een reactie. Als je de juiste woorden noemt, zie je onmiddellijke reactie. Tranen en snot slingeren dan samen rond.

Eerst is er de ontlading van spanning. Achter de ontspanning kun je de ziel stilletjes voelen wachten in een schommelstoel. Bij de juiste woorden spring de ziel uit de zetel omhoog en helpt de persoon met liefde handiger te fietsen. Als er thuis niet over gevoel gepraat wordt, kan de ziel amper meer doen dan de hangjongere spelen en geduldig wachten. Als wachten waarachtig lang duurt, haakt de ziel af en raakt via de slaapstand in coma.

Drukpuntmassage voor de ziel

Opstellingen is als drukpuntmassage voor de ziel. Met familieopstellingen wordt stevig op de zere plek gedrukt, waardoor de spanning aangeraakt wordt, de pijn erachter oplost en spanning plaats maakt voor ontspanning.

Paula heeft al flink aan zichzelf gewerkt, waardoor er minder traumaweefsel in de ziel zit en het gebeurde met naam en toenaam benoemd mag worden. Ze heeft vastbeslotenheid in zich en ze wil de code kraken. Waar is het gebeurde goed voor?

Systemische humor

De eerste paar gesprekken tast ik af hoe ver ik mag gaan bij Paula. Op enig moment beschrijft ze een moeilijke situatie. Ik antwoord: "Ach weet je, het moet een keertje gezegd worden. Het is jammer, maar misschien ben je gewoon dom, dik en lelijk?" Eerst twijfelt ze. Dan neemt haar ziel het over. Ze gelooft er geen bal van en schiet hard in de lach.

Als ik systemische humor werk, is `t vaak op het randje. Cliënten leunen graag op de coach. In plaats van te dienen als wandelstok geef ik ze een duwtje. Ze twijfelt, wankelt, gaat onverwachts stevig op eigen benen staan en dat is precies mijn bedoeling. Bij het in de lach schieten wordt het onderwerp inclusief pijnlijkheid in één ademteug ingeademd. De cliënt stemt op dat moment volledig toe in het trauma en schenkt trauma de openbaarheid. Wat mij betreft is dat al een halve opstelling.

Samen op systemische ontdekkingsreis

Paula en ik gaan tijdens De Systemische Wasstraat samen op systemische ontdekkingsreis. Vele traumatische onderwerpen, gebeurtenissen en personen komen voorbij. Eén voor een ademt ze elke opstelling in en laat ze het verdriet en de pijn door zich heen reizen, opdat het in haar systeem een betere plek krijgt.

Ze geeft mij een cadeau. Alles wat ze vertelt, reist door mijn ziel. Ineens voelt ik het. Het is en blijft van Paula. Zo is het voor mij veilig om ruimte te geven en komt mijn reactie rechtsreeks uit mijn ziel. Voor Paula is dat zielevoeding. "Eindelijk geen 'talking head' als coach of therapeut" reageert ze. "Juist omdat je me begeleidt met hart en ziel genezen mijn hart en ziel" zegt ze.

Hoe herken je heling van de ziel?

Op enig moment maakt Paula's ziel een sprongetje. Ze ervaart haar manager al jaren als onveilig. Na meerdere klachten is hij ineens op non actief gezet. Paula krijgt weer lucht op haar werk. Daarna gebeuren meer dingen die Paula's ziel lucht en vrijheid schenken. Het is alsof de veters in het korset om de ziel losschieten en het korset naar beneden begint te glijden.

Zo herken ik bij mijn cliënten heling van de ziel. Hun werkelijkheid begint zich anders om hen heen te vouwen. Als innerlijke patronen in de ziel veranderen, zend je andere energie en frequenties uit, Dan trek je andere mensen en situaties aan.

Geluk omarmen

We zijn op zoek gegaan naar haar 6 sterkste zielstalenten en haar allergrootste gave. De komende keer ontdekt ze haar levensopdracht. Dan weet ze meteen wat haar persoonlijke missie is en haar beroeping: dat is het beroep waarmee ze met haar missie haar salaris verdient. Wedden, dat ze mensen met trauma gaat helpen?

Paula is vastbesloten geluk te omarmen. Dit heeft ze in het diepste van haar ziel besloten. Ze neemt nu geen genoegen meet met een lullig taartpuntje. Nu wil ze de hele taart! Wie dat ook besloten heeft is Jane. Als je geen geduld hebt, scroll dan door naar pakweg 5 minuten. Terwijl ze de dood in de ogen kijkt zegt ze: "You can't wait until life isn't hard anymore, before you decide to be happy". 

Gratis Masterclass om je geluk te omarmen

Heb jij een lief klein traumaatje, wat meer trauma of heb je flink wat meegemaakt? Wil je in 1 dag met je hart en ziel lekker in de watten gelegd worden? Mogen we je helpen om net als Jane en Paula het geluk te omarmen?

Dan nodigen we je van harte uit om een dag lang onze gast te zijn tijdens de Gratis Masterclass. De vorige cursisten gaven deze verwendag een 9.1. Hoe lang wil jij nog wachten op het omarmen van geluk? Klik op:

👉 Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes 👈

We ontmoeten je graag,
Bodo en Rijna

Over de schrijver
Eerst reisleider in Egypte, daarna in loopbaanland en nu in zielenland. Succesgarantie 95%.
Reactie plaatsen