Wat krijg je bij een opstelling?
Wat krijg je bij een opstelling?

Wat krijg je bij een opstelling?

Wat krijg je bij een opstelling?

Waarom worden opstellingen als bijzonder ervaren? Wat gebeurt er dan bij een familieopstelling? Wat krijg je bij een opstelling?


Waarom worden opstellingen als bijzonder ervaren? 

Cursisten zijn soms stomverbaasd. Ze vragen me “hoe kan dit?” en “hoe is dit mogelijk?” Sommigen denken zelfs dat het gaat om een goed van tevoren ingestudeerd rollenspel.

Het bizarre is dat het vaak zo treffend klopt hoe ze erbij staan, wat ze zeggen en hoe ze uit hun ogen kijken. Alsof ik een leger privédetectives heb ingehuurd om van alles over de familieleden uit te pluizen.

Het gaat zelfs zo ver, dat ik een representant uit diens rol kan ontslaan, iemand anders van de groep kan vragen om deze persoon te representeren en de opstelling gaat gewoon verder.

Wat er gebeurt tijdens een opstelling is dus iets dat representanten ten diepste aanvoelen en ervaren.

Wat opstellingen bijzonder maakt, is dat ze als zeer treffend en als zeer waar worden ervaren. Niet zomaar een waarheid, het gaat om een diepe waarheid.

Wat gebeurt er dan bij een opstelling? 

De opsteller stelt een aantal vragen aan de cliënt. Het is de kunst om zo min mogelijk vragen te stellen, zodat het geen interview wordt. Meestal zijn 4 of 5 vragen voldoende.

Een opstelling begint met het opstellen van 2 of 3 personen of elementen.

Stel, dat de cliënt moeder, vader en iemand voor zichzelf wil opstellen. Dan kijkt de cliënt naar de andere cursisten en stelt in zichzelf de vraag wie van de cursisten deze rol het beste past.

Dit is geen rationeel proces, maar een gevoelskwestie. Vaak kijkt en voelt de cliënt aan wiens uitstraling matcht met de persoon die opgesteld wordt.

Als de cliënt besloten heeft welke cursist moeder mag representeren, loopt de cliënt naar die persoon toe en vraagt eerst of deze cursist de moeder wil representeren. Elke cursist heeft het volste recht om nee te zeggen.

Als deze cursist jaa zegt, kan de cliënt de cursist aan de hand meenemen, aan de arm of de cursist sturen door achter de cursist te staan en de handen op de schouder van de cursist te leggen.

Vervolgens zoekt de cliënt op basis van gevoel die plek in de zaal uit, die voor de representant het beste past. Ook dit is een gevoelskwestie.

Als moeder opgesteld is, kan de cliënt vader opstellen en het proces van opstellen verloopt hetzelfde als bij het opstellen van moeder.

Wat krijg je bij een opstelling? 

Er ontstaat nu een dynamiek in de opstelling. Als de opgestelde personen naast elkaar staan, is er een gevoeld samen. Als ze tegenover elkaar staan, is er boosheid. Als ze met de ruggen naar elkaar toestaan, willen ze niets meer van elkaar weten.

In het dagelijkse leven kan dit echtpaar prima samen onder één dak wonen. Maar in dit geval wordt de onbewuste, de onderliggende dynamiek tussen het paar duidelijk.

Daarom krijg je met een opstelling zelden wat je wilt. Je krijgt wat je nodig hebt om de volgde stap te zetten.

Gratis masterclass met opstellingen

Wil je ontdekken, meemaken en beleven hoe opstellingen werken? Dan nodigen Rijna en ik jou van harte uit om deel te nemen aan de gratis masterclass met opstellingen.

Met 3.500 begeleidde opstellingen in 11 jaar hebben we opstellingen ontleed tot de meest eenvoudige essentie. Je maakt in kleine, veilige stapjes kennis met de essentie van familieopstellingen.

Bovendien leggen we je de basale stappen in opstellingen uit en de know-how voor beginners, zodat je daarna thuis kunt opstellen om je eigen vraagstukken systemisch aan te kijken en te doorleven.

We hebben een treffende en originele manier voor je ontwikkeld om op kennis is maken met familie- en met loopbaanopstellingen. Aan het einde van deze gratis masterclass met opstellingen neem je een blijvend aandenken mee naar huis. Wil je jouw stoel reserveren?

Klik dan nu op Ja ik reserveer mijn stoel voor de gratis masterclass met opstellingen.

We ontmoeten je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen