Wat krijg je bij een opstelling?
Wat krijg je bij een opstelling?

Wat krijg je bij een opstelling?

Wat krijg je bij een opstelling?

Waarom worden opstellingen als bijzonder ervaren? Wat gebeurt er dan bij een familieopstelling? Wat krijg je bij een opstelling?


Waarom worden opstellingen als bijzonder ervaren? 

Cursisten zijn soms stomverbaasd. Ze vragen me “hoe kan dit?” en “hoe is dit mogelijk?” Sommigen denken zelfs dat het gaat om een goed van tevoren ingestudeerd rollenspel.

Het bizarre is dat het vaak zo treffend klopt hoe ze erbij staan, wat ze zeggen en hoe ze uit hun ogen kijken. Alsof ik een leger privédetectives heb ingehuurd om van alles over de familieleden uit te pluizen.

Het gaat zelfs zo ver, dat ik een representant uit diens rol kan ontslaan, iemand anders van de groep kan vragen om deze persoon te representeren en de opstelling gaat gewoon verder.

Wat er gebeurt tijdens een opstelling is dus iets dat representanten ten diepste aanvoelen en ervaren.

Wat opstellingen bijzonder maakt, is dat ze als zeer treffend en als zeer waar worden ervaren. Niet zomaar een waarheid, het gaat om een diepe waarheid.

Wat gebeurt er dan bij een opstelling? 

De opsteller stelt een aantal vragen aan de cliënt. Het is de kunst om zo min mogelijk vragen te stellen, zodat het geen interview wordt. Meestal zijn 4 of 5 vragen voldoende.

Een opstelling begint met het opstellen van 2 of 3 personen of elementen.

Stel, dat de cliënt moeder, vader en iemand voor zichzelf wil opstellen. Dan kijkt de cliënt naar de andere cursisten en stelt in zichzelf de vraag wie van de cursisten deze rol het beste past.

Dit is geen rationeel proces, maar een gevoelskwestie. Vaak kijkt en voelt de cliënt aan wiens uitstraling matcht met de persoon die opgesteld wordt.

Als de cliënt besloten heeft welke cursist moeder mag representeren, loopt de cliënt naar die persoon toe en vraagt eerst of deze cursist de moeder wil representeren. Elke cursist heeft het volste recht om nee te zeggen.

Als deze cursist jaa zegt, kan de cliënt de cursist aan de hand meenemen, aan de arm of de cursist sturen door achter de cursist te staan en de handen op de schouder van de cursist te leggen.

Vervolgens zoekt de cliënt op basis van gevoel die plek in de zaal uit, die voor de representant het beste past. Ook dit is een gevoelskwestie.

Als moeder opgesteld is, kan de cliënt vader opstellen en het proces van opstellen verloopt hetzelfde als bij het opstellen van moeder.

Wat krijg je bij een opstelling? 

Er ontstaat nu een dynamiek in de opstelling. Als de opgestelde personen naast elkaar staan, is er een gevoeld samen. Als ze tegenover elkaar staan, is er boosheid. Als ze met de ruggen naar elkaar toestaan, willen ze niets meer van elkaar weten.

In het dagelijkse leven kan dit echtpaar prima samen onder één dak wonen. Maar in dit geval wordt de onbewuste, de onderliggende dynamiek tussen het paar duidelijk.

Daarom krijg je met een opstelling zelden wat je wilt. Je krijgt wat je nodig hebt om de volgde stap te zetten.

En wat krijg jij bij een opstelling?

Benieuwd hoe een opstelling in het echt werkt? Klik hier op Hoe werkt een Opstelling in het Echie?

Zin om vanuit je luie stoel lekker comfy met thee of koffie meer te lezen over opstellingen? Over waarom de ene knuffelt met de ziel en de ander er een haat- liefdeverhoudung mee heeft? Over opstellingen en wat het bijzondere eraan is?

We hebben een e-boek geschreven over opstellingen en wat er zo bijzonder aan is. Geen lullig dun flutboekje met weinig pagina's en grote letters. Gewoon 50 pagina's met een vleugje humor. Klik op Wat is er zo Bijzonder aan Opstellingen?

Meer weten over de zin van shit? Durf je samen met ons te ervaren hoe je in 1 Dag van Shit kostbare Mest maakt voor overvloedige oogst in je leven en werk?

Speciaal voor jou hebben we een systemische masterclass ontwikkeld met Xtreem krachtige tools om je leven en werk met opstellingen flink te boosten.

Ontdek de keyfactor voor nog meer shit en het recept om blijvend geluk aan te trekken. Het 1e ticket is 147,- en het 2e ticket slechts 47,-. Wie ga jij trakteren? Wie heeft er een schop onder zijn achterste nodig? Wie maak je blij?

Klik op Stap 1: De masterclass in 1 Dag van Shit naar Mest voor blijvende groei en bloei.

We zien je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen