Wat is een opstelling?
Wat is een opstelling?

Wat is een opstelling?

Wat is een opstelling?

Wat is een opstelling, hoe werken opstellingen eigenlijk, wat is de relatie met familieopstellingen, wat wordt het meeste opgesteld?


Wat is een opstelling?

Een opstelling maakt duidelijk welke beelden er in het onderbewustzijn leven over een vraag, onderwerp, relatie of blokkade.

Als er mensen -zoals medecursisten- opgesteld worden, gaan zij qua lichaamshouding en mimiek lijken op de oorspronkelijke persoon.

Als er voorwerpen -stoelen, viltjes of poppetjes- opgesteld worden, nemen deze voorwerpen de energie van de oorspronkelijke persoon aan.

Met een opstelling kijk je naar de foto of het beeld dat de de ziel op dat moment heeft van de persoon of het thema.

Hoe werken opstellingen eigenlijk?

In groepen kan er met mensen, met medecursisten gewerkt worden. Als zij opgesteld worden, noemen we hen representanten.

Nadat de representanten opgesteld zijn, laat de opsteller de opstelling indalen en tot rust komen. Het is de kunst om de opstelling helemaal tot je te nemen, dit vraagt even geduld.

Dan wordt aan de de representanten gevraagd, hoe het met ze gaat op die plek. Hun antwoorden vertonen vaak treffende gelijkenis met de persoon die ze vertegenwoordigen.

Wat is de dynamiek in de opstelling?

De begeleider vraagt zichzelf af wat de dynamiek in de opstelling is? What's going on? Zijn de ouders getrouwd maar ontbrak er liefde? Is er vreemdgegaan, is iemand te vroeg overleden, is er een diepgaand conflict of ging er een kind verloren dat niet erkend is? Of kon één van de ouders zijn of haar taak niet aan, is het kind zich als de ouder gaan gedragen, etc.

De begeleider van de opstelling kan representanten om een vervolgstap vragen en kan correcties toepassen. Het is de kunst dat er rust en vrede ontstaat tussen de opgestelde mensen. Dit is voor alle aanwezigen in de zaal direct voelbaar.

Opstellingen brengen altijd onverwachte zaken aan het licht. Soms is al gedurende de opstelling, de effecten kunnen ook later merkbaar worden. Daarom krijg je met een opstelling nooit wat je wilt en alleen wat je nodig hebt.

Wat is de relatie met familieopstellingen?

De grondlegger van opstellingen is Bert Hellinger. Hij ontdekte, dat veel psychische problemen te herleiden zijn tot onverwerkte problemen in het gezin van herkomst. De eerste 10 jaar werkte hij bij opstellingen uitsluitend met families. Vandaar de naam 'familieopstellingen'.

Tegenwoordig weten we, dat je vrijwel alles kunt opstellen. Er zijn familieopstellingen, loopbaanopstellingen, zzp-opstellingen en organisatieopstellingen.

Er zijn ook allerlei thema's die opgesteld kunnen worden. Je kunt relaties opstellen, een burn-out, een ziekte, je levensopdracht, zelfs leven en dood kun je opstellen.

Opstellingen zijn niet vrijblijvend. Hoe groter en zwaarder het opgestelde thema, hoe groter de impact. Opstellingen komen rechtsreeks je ziel binnen. Weet dus wat je mogelijkerwijs uitnodigt

Wat wordt het meeste opgesteld?

Het meeste opgesteld worden relaties met een kink in de kabel met de ouders. Ook relaties met de huidige of met de vorige partner worden vaak opgesteld.

De meest opgestelde thema's zijn burn-out, miskramen, abortus en trauma's zoals ziektes en mishandeling in de breedste zin van het woord.

Gratis masterclass met opstellingen

Wil je ontdekken, meemaken en beleven hoe opstellingen werken? Dan nodigen Rijna en ik jou van harte uit om deel te nemen aan de gratis masterclass met opstellingen.

Met 3.500 begeleidde opstellingen in 11 jaar hebben we opstellingen ontleed tot de meest eenvoudige essentie. Je maakt in kleine, veilige stapjes kennis met de essentie van familieopstellingen.

Bovendien leggen we je de basale stappen in opstellingen uit en de know-how voor beginners, zodat je daarna thuis kunt opstellen om je eigen vraagstukken systemisch aan te kijken en te doorleven.

We hebben een treffende en originele manier voor je ontwikkeld om op kennis is maken met familie- en met loopbaanopstellingen. Aan het einde van deze gratis masterclass met opstellingen neem je een blijvend aandenken mee naar huis. Wil je jouw stoel reserveren?

Klik dan nu op Ja ik reserveer mijn stoel voor de gratis masterclass met opstellingen.

We ontmoeten je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen