Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

23 september 2022

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. Wat is de ontstaansvonk van opstellen? Hoe zijn opstellingen ontstaan?


Bert Hellinger is de grondlegger

De grondlegger van familieopstellingen is Bert Hellinger (1925 – 2019). Op zijn twintigste wilde hij priester worden, trad in een katholieke orde en werkte in Afrika als zendeling met Zoeloes. Zij maakten indruk op hem door hun diepe zin voor waarden, de natuurlijke autoriteit van ouders en het respect van kinderen.

Hij studeerde filosofie, theologie en pedagogiek, leerde veel therapeutische vormen kennen, raakte geïnteresseerd in groepsdynamiek en trad uit de orde om verder te groeien.

Het ontstaan van familieopstellingen

Vervolgens werd Bert Hellinger psychoanalyticus en voltooide verschillende trainingen in o.a. oertherapie, transactionele analyse, Ericksoniaanse hypnotherapie en NLP.

Door kennis van psychotherapieën en andere therapeutische vormen te combineren, ontstond er een unieke, fascinerend oplossingsgerichte benadering: de familieopstelling.

Wat is de ontstaansvonk van opstellen? 

Bert Hellinger observeerde hoe de Zoeloes totaal anders omgingen met misdaad, criminaliteit en straf dan wij hier in het westen.

Wij westerlingen hanteren exclusiviteit. We veroordelen de dader en sluiten hem of haar buiten de maatschappij door opsluiting in de gevangenis.

De Zoeloes hanteren inclusiviteit. De dader wordt een aantal maanden opgenomen in het gezin waar de schade aangericht werd.

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Stel een boefje steelt jouw auto. Je hebt er twee jaar voor gespaard en nu ben je elke dag een uur extra reistijd heen kwijt en ook terug. De materiële en de immateriële schade is daarmee aanzienlijk.

Volgens het begrip van inclusiviteit wordt het boefje veroordeeld om 3 maanden in je gezin te verblijven. Hoe ga jij hiermee om? Hoe gaan de gezinsleden ermee om? Hoe gaat de dader ermee om?

Als het meezit, komt de dader tot inkeer en gaat moeite doen om de schade die is aangericht te compenseren. Dat kan door boodschappen te doen, schoon te maken en te koken.

Op enig moment is dat wat de dader onterecht van het gezin heeft genomen meer in balans met wat de dader hierdoor het gezin heeft teruggegeven.

Er komt een moment, dat de dader innerlijk buigt, de schade aanvaardt die hij heeft aangericht, het leed van het slachtoffer erkent en dit compenseert.

Opstellingen brengen vrede

Als het gezin ook de les eruit aanvaard, is geven en nemen weer met elkaar in balans en ontstaat vrede. Dan zijn dader en slachtoffer vrij om elk op hun pad verder te gaan.

Het klinkt gek, maar op deze manier brengt het gebeurde zowel dader als slachtoffer zegeningen. Dat is in essentie wat opstellingen je bieden.

Opstellen geleerd bij Bert Bert Hellinger

De oprichter van Opstellen.com -Bodo Agterhof- heeft de jaaropleiding gevolgd bij het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Aansluitend heeft hij daar de jaaropleiding voor gevorderden gevolgd.

Ook heeft hij meer dan 20 masterclasses bij Bert Hellinger zelf gevolgd. Bodo heeft met 3.000 begeleide opstellingen in 10 jaar zo veel mogelijk kennis en ervaring doorgegeven aan Rijna van der Vlugt.

Zelf opstellingen meemaken?

De afgelopen 10 jaar hebben we meer dan 3.000 opstellingen begeleid. Met onze systemische know-how en ervaring helpen we je graag.

Wil je verder lezen vanuit je luie stoel? Klik dan op Fock Opstellen.

Wil je onze opstellingen in het echie meemaken? In de loop der jaren heeft Opstellen.com een unieke manier van opstellen ontwikkeld die bijzonder veilig, effectief en krachtig is, zodat onze opstellingen maanden lang doorwerken.

Wees welkom en klik op onze Masterclass in 1 Dag van Shit naar Mest.

Rijna en Bodo

Reactie plaatsen