Hoe zijn opstellingen ontstaan?
Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

23 september 2022

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. Wat is de ontstaansvonk van opstellen? Hoe zijn opstellingen ontstaan? 


Bert Hellinger is de grondlegger

De grondlegger van familieopstellingen is Bert Hellinger (1925 – 2019). Op zijn twintigste wilde hij priester worden, trad in een katholieke orde en werkte in Afrika als zendeling met Zoeloes. Zij maakten indruk op hem door hun diepe zin voor waarden, de natuurlijke autoriteit van ouders en het respect van kinderen.

Hij studeerde filosofie, theologie en pedagogiek, leerde veel therapeutische vormen kennen, raakte geïnteresseerd in groepsdynamiek en trad uit de orde om verder te groeien.

Het ontstaan van familieopstellingen

Vervolgens werd Bert Hellinger psychoanalyticus en voltooide verschillende trainingen in o.a. oertherapie, transactionele analyse, Ericksoniaanse hypnotherapie en NLP.

Door kennis van psychotherapieën en andere therapeutische vormen te combineren, ontstond er een unieke, fascinerend oplossingsgerichte benadering: de familieopstelling.

Wat is de ontstaansvonk van opstellen? 

Bert Hellinger observeerde hoe de Zoeloes totaal anders omgingen met misdaad, criminaliteit en straf dan wij hier in het westen. 

Wij westerlingen hanteren exclusiviteit. We veroordelen de dader en sluiten hem of haar buiten de maatschappij door opsluiting in de gevangenis. 

De Zoeloes hanteren inclusiviteit. De dader wordt een aantal maanden opgenomen in het gezin waar de schade aangericht werd. 

Hoe zijn opstellingen ontstaan?

Stel een boefje steelt jouw auto. Je hebt er twee jaar voor gespaard en nu ben je elke dag een uur extra reistijd heen kwijt en ook terug. De materiële en de immateriële schade is daarmee aanzienlijk.

Volgens het begrip van inclusiviteit wordt het boefje veroordeeld om 3 maanden in je gezin te verblijven. Hoe ga jij hiermee om? Hoe gaan de gezinsleden ermee om? Hoe gaat de dader ermee om?

Als het meezit, komt de dader tot inkeer en gaat moeite doen om de schade die is aangericht te compenseren. Dat kan door boodschappen te doen, schoon te maken en te koken.

Op enig moment is dat wat de dader onterecht van het gezin heeft genomen meer in balans met wat de dader hierdoor het gezin heeft teruggegeven. 

Er komt een moment, dat de dader innerlijk buigt, de schade aanvaardt die hij heeft aangericht, het leed van het slachtoffer erkent en dit compenseert.

Opstellingen brengen vrede

Als het gezin ook de les eruit aanvaard, is geven en nemen weer met elkaar in balans en ontstaat vrede. Dan zijn dader en slachtoffer vrij om elk op hun pad verder te gaan. 

Het klinkt gek, maar op deze manier brengt het gebeurde zowel dader als slachtoffer zegeningen. Dat is in essentie wat opstellingen je bieden.

Opstellen geleerd bij Bert Bert Hellinger

De oprichter van Opstellen.com -Bodo Agterhof- heeft de jaaropleiding gevolgd bij het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Aansluitend heeft hij daar de jaaropleiding voor gevorderden gevolgd. 

Ook heeft hij meer dan 20 masterclasses bij Bert Hellinger zelf gevolgd. Bodo heeft met 3.000 begeleide opstellingen in 10 jaar zo veel mogelijk kennis en ervaring doorgegeven aan Rijna van der Vlugt. 

De 1e Stap

Benieuwd hoe een opstelling in het echt werkt? Klik hier op Hoe werkt een Opstelling in het Echie?

Zin om vanuit je luie stoel lekker comfy met thee of koffie meer te lezen over opstellingen? Over waarom de ene knuffelt met de ziel en de ander er een haat- liefdeverhoudung mee heeft? Over opstellingen en wat het bijzondere eraan is? 

We hebben een e-boek geschreven over opstellingen en wat er zo bijzonder aan is. Geen lullig dun flutboekje met weinig pagina's en grote letters. Gewoon 50 pagina's met een vleugje humor. Klik op Wat is er zo Bijzonder aan Opstellingen?

Meer weten over de zin van shit? Durf je samen met ons te ervaren hoe je in 1 Dag van Shit kostbare Mest maakt voor overvloedige oogst in je leven en werk?

Speciaal voor jou hebben we een systemische masterclass ontwikkeld met Xtreem krachtige tools om je leven en werk met opstellingen flink te boosten.

Ontdek de keyfactor voor nog meer shit en het recept om blijvend geluk aan te trekken. Het 1e ticket is 147,- en het 2e ticket slechts 47,-. Wie ga jij trakteren? Wie heeft er een schop onder zijn achterste nodig? Wie maak je blij?

Klik op Stap 1: De masterclass in 1 Dag van Shit naar Mest voor blijvende groei en bloei.

We zien je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen