Wat gonst er aan opstellingen?
Wat gonst er aan opstellingen?

Wat gonst er aan opstellingen?

Wat gonst er aan opstellingen?

15 Jaar geleden wist haast niemand wat een opstelling is. Nu kent iedereen familieopstellingen. Wat gonst er aan opstellingen?


15 Jaar geleden wist haast niemand wat een opstelling is

Bert Hellinger is rond 1980 met familieopstellingen begonnen. Zijn aanpak was opzienbarend, zeg maar gerust spectaculair; never seen before.

Tot zo'n 15 jaar geleden wist haast niemand wat een opstelling is. Een opstelling is abstract en niet zomaar te vatten in voor de ratio logische termen. De werking is evenmin wetenschappelijk aantoonbaar. Toch zijn nu veel mensen laaiend enthousiast, hoe kan dat?

10 Jaar met werken met opstellingen

Inmiddels werk ik ruim 10 jaar met familieopstellingen en met loopbaanopstellingen. Als loopbaanbegeleider lag mijn succespercentage op 80%. Sinds ik met opstellingen werk is het slagingspercentage gestegen naar maar liefst 95%. Voor meer info klik op LoopbaanRegisseur.

Eerst begeleidde ik alleen mensen op hun beroepspad. Als je loopbaan hapert, zit er ook een hapering in jou. Als we die hapering er met een opstelling uit halen, loopt je loopbaan als vanzelf weer lekker. Op deze manier ben ik begonnen met het begeleiden van klanten op hun levenspad.

Sinds ik met opstellingen werk, krijg ik elke maand klanten via mond-tot-mondreclame. Dat geldt voor zowel LoopbaanRegisseur als voor Opstellen.com. Dit vertelt wat er aan opstellingen gonst.

Groeiende ruimte voor opstellingen

Dat opstellingen steeds meer door mensen heen resoneert kan komen, omdat mensen er in zichzelf steeds meer ruimte voor hebben.

WO-II is voor de gehele wereld traumatisch geweest, met name voor Joden, Duitsers en Nederlanders. Het gebeurde was in eerste instantie te traumatisch om vanuit het diepste gevoel aan te kijken.

Mijn grootouders behoorden tot de 1e naoorlogse generatie. Zij hebben keihard gewerkt om Nederland weer op te bouwen. Ze hebben vele huizen, scholen en wegen gebouwd. Alle 4 mijn grootouders hebben met geen woord gerept over de oorlog. Het was te pijnlijk.

Mijn ouders behoren tot de 2e naoorlogse generatie. Ze zijn geboren in 1935 en in 1950. Toen zij tussen 1975 en 1995 hulp zochten, waren opstellingen nog niet beschikbaar. Ook zij waren flink getraumatiseerd door WO-II, maar minder dan hun ouders; ze spraken af en toe wel over de oorlog.

Ik ben geboren in 1963 en behoor tot de 3e naoorlogse generatie. Het trauma van de oorlog leeft wel door mij heen, maar minder heftig dan bij mijn ouders. Omdat er minder trauma door mij heen beweegt, heb ik in mezelf meer ruimte om trauma’s aan te kijken.

Ich habe es nicht gewußt

Sinds zo’n 15 jaar is er steeds meer bekend over systemisch werk en opstellingen. Bovendien is er internet, waardoor alle systemische informatie voor iedereen beschikbaar is.

Mijn Duitse moeder kon nog zeggen: “Ich habe es nicht gewußt“ of „ich habe es nicht gekonnt“. Door internet kun je altijd informatie zoeken over hoe je het beste welke stap kunt zetten. Ook zijn er altijd laagdrempelige activiteiten in de buurt, zodat je gaat kunnen wat eerst nog niet kon. Je kunt altijd een stap zetten!

De 1e Stap zetten

Wil je de 1e stap zetten naar geluk en overvloed met opstellingen? Daar hebben wij een speciale masterclass voor ontwikkeld.

Je bent van harte welkom op De Masterclass in 1 Dag van Shit naar Mest.

Met systemische groet,
Bodo

P.s: wil je meer achtergrondinfo over opstellingen?
Klik dan op Blog van Rijna no. 3

Reactie plaatsen