Opstellen met mensen of met opstellingspoppetjes?
Opstellen met mensen of opstellen met opstellingspoppetjes?

Opstellen met mensen of met opstellingspoppetjes?

Opstellen met mensen of met opstellingspoppetjes?

Ga je voor een light 💡 of heavy 🏋️‍♀️ familieopstelling? Wil je opstellen met mensen of wil je opstellen met  👨‍👩‍👧‍👦  opstellingspoppetjes?


Opstellen met mensen

Toen Bert Hellinger in de tachtiger jaren begon met familieopstellingen, werden er uitsluitend mensen opgesteld in groepen met cursisten.

Ik heb meerdere internationale seminars bij Bert Hellinger gevolgd. Deze waren indrukwekkend: er waren honderden mensen aanwezig en er werd simultaan vertaald. Cursisten kwamen zelfs uit Japan naar Hellingers opstellingen.

Opstellen met mensen of met opstellingspoppetjes?

Inmiddels is het systemisch vakgebied enorm gegroeid. opstellen is hip and happening. Behalve met mensen kun je opstellen met allerlei voorwerpen. Zelf heb ik graag gewerkt met koffiemokken, waarbij de oortjes de kijkrichting aangeven. opstellen met theezakjes werkt ook goed. De lipjes geven de kijkrichting aan en ze zijn er in allerlei geuren, kleuren en smaken.

Recentelijk is het werken met opstellingspoppetjes in opkomst. Ze zijn er in allerlei soorten. Er zijn plastic poppetjes in omloop van Lego en Playmobil en er wordt ook veel met houten poppetjes gewerkt. Poppetjes om op te stellen zijn er niet in allerlei maten. Ze zijn klein en fijn.

Wanneer stel je op met opstellingspoppetjes?

Een tafelopstelling met opstellingspoppetjes werkt uitstekend, als je een thema aan wilt kijken, als je meer wilt snappen van wat je nu nog niet snapt, als je door te kijken eye-openers zoekt.

Opstellen met poppetjes werkt minder diep dan opstellen met mensen. Het is eerder een aanschouwende opstelling. De laatste tijd krijg ik steeds meer klanten met diepe trauma's In dat geval kunnen opstellingen met mensen te heftig zijn. Ik heb goede ervaringen met opstellingspoppetjes bij getraumatiseerde mensen, omdat de mate van diepgang en confrontatie met trauma beter te reguleren is.

Wanneer stel je op met mensen?

Der afgelopen 11 jaar hebben we meer dan 3.500 familieopstellingen begeleid. Het woord 'familieopstellingen' is een verzamelnaam. We hebben allerlei mensen opgesteld met verschillende banden met onze cliënten, we hebben loopbanen opgesteld, we hebben leven, dood en diverse thema's opgesteld.

We hebben ook zware traumatische thema's opgesteld. Om een trauma met één opstelling te laten verdwijnen is in mijn ogen een zware onderschatting en getuigt van een instelling tussen even naïef willen fixen en arrogantie. Het vanuit de ziel met de klant meevoelen wordt losgelaten en er wordt mijns inziens rationeel opgesteld. Bij het opstellen met mensen mag er wat mij betreft zorgvuldiger gecheckt worden of er sprake is van een verstikking of een trauma. Bij trauma's mag de aanloop en het opstellen zachter en met omgeven met meer liefde plaatsvinden.

Ga je voor een light 💡 of heavy 🏋️‍♀️ familieopstelling? 

Tafelopstellingen met opstellingspoppetjes omschrijf ik eerder als een light familieopstelling. Bij sommige mensen werkt gevoel als een diesel en hun kennismaking met systemisch werk is gebaat bij een rustige stap voor stap manier. Hoe zwaarder iemands trauma is, hoe groter de kans dat er sprake is van meerdere trauma's en ook van intergenerationele trauma's. Dan zijn meerdere trauma's als karmische estafettestokjes van de ene generatie aan de volgende generatie doorgegeven. Druk in dat geval een opstelling niet als complete Indonesische Rijsttafel in één keer door het luik. Dien elk gerecht op in alle rust, met de grootst mogelijke liefde en met respect voor de zwaarte van andermans ziel.

Familieopstellingen met mensen classificeer ik als een heavy opstelling. Om een heavy opstelling te kunnen dragen, moet er in de ziel van de klant voldoende bodem aanwezig zijn, omdat je anders als opstelling het risico loopt een opstelling als een Strepsil door de strip te drukken. Daarmee druk je de opstelling door de ziel heen en druk je de klant onder het ijs van het wak en bevriest de ziel van de klant meer dan voor de opstelling. Hoe minder trauma, hoe meer bodem, hoe effectiever de familieopstelling, hoe meer vruchten de klant van de opstelling plukt.

Ben jij systemisch coach en werk je met tafelopstellingen?

We hebben een heuse Hollandsche primeur met handgemaakte vilten opstellingspoppetjes. Ben jij systemisch coach en werk je met tafelopstellingen? Onze klanten zijn razend enthousiast. Zodra de luxe geschenkverpakking open gaat, aaien klanten vanzelf over het vilt van de poppetjes. Het voelt aangenaam, warm en zelfs knuffelig.

  👉 Unieke handgemaakte vilten opstellingspoppetjes 👈

Met deze handgemaakte, unieke vilten opstellingspoppetjes maak je een super professionele indruk. Bovendien zijn deze poppetjes een stuk groter dan de nu gangbare poppetjes, waardoor de opstelling beeldender en zachter bij je klant binnenkomt.

Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes

Wil je leren werken met onze unieke handgemaakte vilten opstellingspoppetjes? Wil je niet kopen en dan pas kijken, maar wil je eerst kijken en dan pas kopen? Dat snappen wij heel goed, dat doen we zelf ook zo. Reserveer dan nu je stoel op de masterclass, waar we met de vilten poppetjes aan de slag gaan.

Wil je de warmte en de liefde van onze handgemaakte vilten opstellingspoppetjes aan je handen ervaren? Kom dan naar onze gratis masterclass in Nieuwegein. Het is een verwendag voor je ziel. De opzet is compleet, uniek, je leert inspirerende nieuwe mensen kennen,. samen laad je je ziel op met bezielende energie en de lunch is werkelijk fantastisch! 👉

Klik op:

👉 Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes 👈

We ontmoeten je graag,
Bodo en Rijna

Reactie plaatsen