Hoe doe ik een tafelopstelling?
Hoe doe ik een tafelopstelling?

Hoe doe ik een tafelopstelling?

Hoe doe ik een tafelopstelling?

Als ik met opstellingspoppetjes πŸ‘¨β€πŸ‘©β€πŸ‘§β€πŸ‘¦ werk, begin ik anders ⚑️ dan de meeste familieopstellers. Hoe doe ik een tafelopstelling πŸ” ?


Opstellen met opstellingspoppetjes

Opstellen met opstellingspoppetjes? Daar wilde ik lange tijd niets van weten. Eerlijk gezegd leek het me nogal kinderachtig dat heen en weer geschuif met van die kleine poppetjes.

Klanten komen bij me met grote, volwassen problemen, Ik vroeg mezelf af hoe ik door met speelgoed heen en weer te schuiven recht doe aan hun vraag? Het werken met opstellingen is geen kinderspel en hoe kun je dat te lijf gaan met speelgoed?

Vilten poppetjes

Op een dag kwam één van mijn klanten langs. Ik wist dat Martineke iets van een kunstenaar in zich heeft, want eerder liet ze me haar werk zien, dat haar hielp bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Nu kwam ze langs met vilten poppetjes. Kijk zei ze: "vilt voelt heel anders aan je huid dan van dat koude plastic. In de oorsprong is het schapenwol. dat maakt de poppetjes warm, zacht en aanraakbaar. je wilt ze haast wel knuffelen.

Handgemaakte opstellingspoppetjes van vilt

"Elke ziel is anders en heeft een eigen kleur toch?" vroeg Martineke. Daarom heeft elk opstellingspoppetje een eigen en unieke kleur. Martineke maakt voor elke vilten lap een nieuwe wollen blend van schapen die diervriendelijk zijn opgegroeid en behandeld. Voor meer info klik op

πŸ‘‰ Unieke handgemaakte vilten opstellingspoppetjes πŸ‘ˆ

Ze heeft in elk opstellingspoppetje aan de rand een ijzeren draad ingenaaid. Dat maakt dat je de poppetjes als het ware kunt kneden in de door jou gewenste vorm. Je kunt ze letterlijk naar je hand zetten.

Wanneer werk ik met opstellingspoppetjes?

De laatste tijd krijg ik steeds vaker klanten met een stevig trauma. Velen van hebben gehoord van traumaopstellingen en zijn daar wel voor te porren. Persoonlijk vind ik traumaopstellingen een heftig middel. Dat is alsof je iemand met brandwonden vraagt om door een brandende hoepel te springen.

Als iemand flink getraumatiseerd is geraakt, zit iemand stevig op slot. Het trauma weeft zich door alle levensgebieden heen. In dat geval vind ik het werken met opstellingspoppetjes een perfect middel.

Verschil tussen familieopstelling en tafelopstelling

Een familieopstelling werkt op diepere lagen dan een tafelopstelling. Bij een familieopstelling wordt het onderwerp wat mij betreft zo liefdevol mogelijk door de ziel geblazen. Het onderwerp reist als het ware door het hele systeem van de klant heen. Eerst was het een blokkade. na de opstelling steunt en inspireert het onderwerp de klant.

Bij getraumatiseerde klanten werkt het anders. Het hele systeem zit op slot. Het ego, de ratio, hart en ziel zitten allemaal veilig achter slot en grendel. De paradox wil, dat de ziel de klant telkens naar het verleden trekt en de klant het trauma herbeleeft. maar de klant kan het niet aan, zal amper ontdooien en blijft bevroren. Daarom is het handig om met een tafelopstelling meer aan de oppervlakte te blijven.

Werken met getraumatiseerde klanten

Een tafelopstelling geeft inzicht en gaat minder diep dan een familieopstelling. Zelf noem ik een tafelopstelling een inzicht gevende opstelling. Het is fijn als een getraumatiseerde klant vanaf een veilige afstand kan kijken naar de onderliggen de dynamiek van een trauma.

Op het moment dat het trauma zich voltrok, was de persoon in kwestie de regie kwijt. Meer regie en regelmogelijkheid is een enorme opsteker voor getraumatiseerde mensen. Door de klant zelf de regie te geven voor de nabijheid of afstandelijkheid van de opstelling ontstaat wat vertrouwen: nog zo'n noodzakelijk ingrediΓ«nt voor een voldoening schenkend leven.

Prepareren van de tafel voor de tafelopstellingΒ 

Bij een tafelopstelling begin ik anders dan de meeste familieopstellers. Eerst prepareer ik de tafel en breng met schildertape 2 strepen aan. Zie de video. Binnen die 2 strepen bevindt zich voor de klant zijn of haar levenspad.

Getraumatiseerde klanten staan zelden evenwichtig en gecentreerd op het midden van hun levenspad. Vaak zijn ze van hun padje af en staan ze aan de zijkant van hun levenspad. Bij een burned-out knikkeren ze zelfs van het padje af.

Ik begin anders ⚑️ dan de meeste familieopstellers

Voordat we aan de echte opstelling beginnen, vraag ik de klant om met een vilten opstellingspoppetje zichzelf op te stellen. Daarna ontstaat er meestal een geanimeerd gesprek met vele eye-openers.

In het filmpje zie je aan het einde van de tafel een kaars branden. Dat symboliseert je levensopdracht. Alles in je leven gebeurt namelijk met een reden. Alles, maar dan ook werkelijk alles draait om je levensopdracht. Dit besef brengt de klant in stapjes naar het midden van zijn of haar levenspad. Dat geeft kracht, evenwicht en zelfvertrouwen.

Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes

Wil je ontdekken hoe en waar jij op je levenspad staat? Wil je de warmte en de liefde van onze handgemaakte vilten opstellingspoppetjes aan je handen ervaren?

Kom dan naar onze gratis masterclass in Nieuwegein. Het is een verwendag voor je ziel. Je leert inspirerende nieuwe mensen kennen,. samen laad je je ziel op met bezielende energie en de lunch is werkelijk fantastisch! πŸ‘‰

Klik op:

πŸ‘‰ Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes πŸ‘ˆ

We ontmoeten je graag,
Bodo en Rijna

Reactie plaatsen