Hoe werkt een tafelopstelling met opstellingspoppetjes?
Hoe werkt een tafelopstelling met opstellingspoppetjes?

Hoe werkt een tafelopstelling met opstellingspoppetjes?

Hoe werkt een tafelopstelling met opstellingspoppetjes?

Hoe werkt een tafelopstelling met opstellingspoppetjes 👨‍👩‍👧‍👦 ? Welke systemische 🔍  vragen ❓ stel je tijdens een tafelopstelling

Wat maakt familieopstellingen bij coaches zo populair?

Het aantal coaches, therapeuten en psychologen dat met familieopstellingen werkt, groeit als kool. Systemisch werk is niet strikt wetenschappelijk aantoonbaar, noch bewijsbaar en werd daarom weggehoond. Nu ook steeds meer psychologen met opstellingen werken, verschuift de aandacht naar 'evidence based'. Het werkt gewoon.

Bert Hellinger is de grondlegger van het systemisch werken en heeft het over het zogenaamde ‘wetende veld’. Mensen zijn als onderdeel van allerlei systemen met elkaar verbonden op een manier die nog niet goed wordt begrepen. Veel deelnemers geven aan dat opstellingen een ‘lichaamsbewustzijn’ en gevoel van ervaren veroorzaken dat veel gangbare therapievormen ontberen.

Waarom houden cliënten zo van opstellingen?

Daar zit `em de kneep. Veel cliënten hebben teleurstellende ervaringen bij psychologen en in de reguliere GGZ. Ze voelen zich niet gehoord en niet gezien. De feedback die ik krijg is dat ze in 3 sessies met opstellingen meer groeien dan in 3 jaar bij een reguliere therapeut.

Wat cliënten met name missen is bezieling. Een coach of therapeut die niet alleen met zijn hoofd luistert. Die niet alleen helpt vanuit het boekje en studies. Ze willen zich als eerste helemaal en tot en met de diepste lagen gehoord, gezien en erkend voelen. Ze zoeken antwoorden die hun ziel raken en niet hun hoofd, omdat hun hoofd voldoende gevoed wordt door Google. Het is met name de dorstige ziel die verkoelend, wijs water zoekt.

Wat is bezield en bezielend coachen? 

Wat is bezield coachen? Voor mij persoonlijk is bezield coachen als ik de cliënt waarneem met mijn ziel. Dat vraagt van mij als coach dat ik aan de ene kant professionele afstand bewaar en aan de andere kant de klant helemaal door mijn systeem laat gaan. Helemaal en zonder oordeel. Ik heb weliswaar onderscheidingsvermogen en een mening, maar geen oordeel. Dit blokkeert en werkt buitensluitend en dat is precies wat de cliënt intuïtief aanvoelt.

Voor mij vraagt dat, dat ik met mijn ziel en vanuit mijn diepste gevoel kan relateren aan wat de cliënt heeft meegemaakt. Vaak kan ik dat, omdat ik behoorlijk wat trauma heb meegemaakt, met hart en ziel heb aangekeken, doorleefd en getransformeerd. De cliënt voelt dat. Daardoor volstaan vaak een paar woorden die ik in liefdevolle rust zeg. Soms met een kwinkslag erachteraan; dat werkt bevrijdend. Als de klant lacht om diens pijn, omarmt hij of zij de pijn en dat is een fijn vertrekpunt voor een opstelling. Hoe meer ik bezield coach, hoe meer dat voor mijn cliënt bezielend werkt.

Hoe werkt een opstelling met opstellingspoppetjes 👨‍👩‍👧‍👦 ?

Zelf werken we het liefste met handgemaakte vilten opstellingspoppetjes. Net als jouw ziel heeft elk poppetje aan beide zijden een eigen unieke kleur. Door het ijzerdraad dat elk poppetje omzoomt, kun je elk poppetje kneden en naar je hand zetten, zoals jij het op dat moment aanvoelt. Voor meer info klik op:

  👉 Unieke handgemaakte vilten opstellingspoppetjes 👈

We adviseren je zo min mogelijk poppetjes op te stellen. In de regel is 3 stuks ruim voldoende. Hoe minder poppetjes, thema’s en onderwerpen je opstelt, hoe meer je je afvraagt wat nu echt van belang is, hoe meer focus je aanbrengt. Je voelt dan de energie en de spanning groeien. Dan voel je dat je goed bezig bent.

Hoe stel je de poppetjes op?

Neem de tijd. Zorg, dat je minimaal een uur ongestoord alleen kunt zijn. Zet je mobieltje op de vliegtuigstand. Laat je leiden door je intuïtie.

Plaats dan één voor één de poppetjes, zoals jij de verbindingen in je gezin, in je werk ervaart of zoals je de factoren van je vraagstelling voelt. Stel jezelf daarbij de volgende vragen om je op weg te helpen:

 1. Waar staat mijn vader of moeder ten opzichte van mij?
 2. Waar staat mijn collega ten opzichte van mij?
 3. Waar staat mijn leidinggevende ten opzichte van mij?
 4. Wie kijkt naar wie?
 5. Wie kijkt weg van wie?
 6. Staan er mensen voor elkaar of achter iemand?
 7. Waar staan mijn broers / zussen / collega's / leidinggevende ten opzichte van mij en van elkaar?
 8. Waar staan mijn ouders ten opzichte van mijn broers en/of zussen?
 9. Probeer een thema op te stellen en 2 poppetjes voor de beide zijden van het thema. Welk poppetje vertegenwoordigt welk deel van jou?
 10. Wat je ook kunt proberen is een voorwerp extra erbij op te stellen, waarbij je jezelf afvraagt of je nog iets over het hoofd ziet?

Welke systemische 🔍  vragen ❓ stel je tijdens een tafelopstelling?

 1.  valt je op?
 2. Welke energie straalt het geheel uit?
 3. Welke energie stralen de verschillende personen uit?
 4. Ben je iemand vergeten?
 5. Mist er iets of iemand?
 6. Wordt er een persoon, vraag of thema uit de opstelling geweerd?
 7. Wie staat er het dichtst bij je?
 8. Wat maakt dat je denkt dat die persoon daar staat?
 9. Wat betekent dat voor jou?
 10. En wat betekent het voor die persoon?
 11. Wil die persoon daar staan?
 12. Is dat ook met die persoon te bespreken?
 13. Wie staat er het verst van je vandaan?
 14. Zou die persoon zichzelf daar ook neerzetten?
 15. Wat betekent het voor jou dat dit familielid daar staat?
 16. Wat betekent het voor degene die het verst van je af staat om daar te staan?
 17. Zou je dichter bij deze persoon willen staan?
 18. Of die persoon bij jou?
 19. Is dat te bespreken?
 20. Wat betekenen de kijkrichtingen van je familieleden?
 21. Staat er iemand op een partnerplek, terwijl dat niet gewenst is?
 22. Staat er iemand juist niet op de partnerplek en had dat wel het geval moeten zijn?
 23. Vervult er iemand een brugfunctie?
 24. Wie betaalt daar welke prijs voor?
 25. Staan de ouders achter de kinderen?
 26. Of juist omgekeerd, wie betaalt daar welke prijs voor en wat is de opbrengst?
 27. Wat raakt je en zet je het meest aan het denken als je naar je eigen positie in de familie kijkt?
 28. Wil je de plek die je jezelf hebt gegeven in je gezin van herkomst ook zo houden of zou je het anders willen?
 29. Waar stroomt de energie?
 30. Waar stokt de energie, wat is het symptoom en wat is de werkelijke oorzaak?

 Na de tafelopstelling

Neem na de tafelopstelling de tijd om alles in je op te nemen. Laat het geheel door je heen reizen. Hoe meer je ontspant en alles rustig in je opneemt, hoe makkelijker je ziel jou naderhand aanvullende informatie geeft. Hoe liefdevoller jij naar je ziel en naar je systeem bent, hoe liefdevoller zij je zullen voorzien van helpende antwoorden.

Schrijf je ingevingen op. Leg ze daarna weg. Geef het een paar dagen de tijd om in jouw systeem te bezinken en de juiste plek te vinden. Het beste kun je de eerste week met zo min mogelijk mensen over je opstelling praten. Vooral, als ze nog nooit een opstelling hebben meegemaakt. In dat geval zullen ze jou, je ziel en je opstelling rationeel benaderen en draai je weer op slot. Dat is zonde!

Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes

Wil je leren werken met onze unieke handgemaakte vilten opstellingspoppetjes? Wil je niet kopen en dan pas kijken, maar wil je eerst kijken en dan pas kopen? Dat snappen wij heel goed, dat doen we zelf ook zo. Reserveer dan nu je stoel op de masterclass, waar we met de vilten poppetjes aan de slag gaan.

Wil je de warmte en de liefde van onze handgemaakte vilten opstellingspoppetjes aan je handen ervaren? Kom dan naar onze gratis masterclass in Nieuwegein. Het is een verwendag voor je ziel. De opzet is compleet, uniek, je leert inspirerende nieuwe mensen kennen,. samen laad je je ziel op met bezielende energie en de lunch is werkelijk fantastisch! 👉

Klik op:

👉 Gratis Masterclass met Kintsugi, Opstellingen en Opstellingspoppetjes 👈

We ontmoeten je graag,
Bodo en Rijna

Reactie plaatsen