Opgesteld: op slag dood
Opgesteld: op slag dood
Opstellingen
Bodo Agterhof
Opstellingen
10/28/2023
2 min
0

Opgesteld: op slag dood

10/28/2023
2 min
0

Opgesteld: op slag dood

Ze mogen niet vergeten en uitgegumd worden. Ze willen af en toe herinnerd worden. Dan gunnen ze jou een rijk leven. Opgesteld: op slag dood.

Opgesteld: op slag dood

Het machteloze van de opstelling

Hij begraaft zijn fijn gebouwde gezicht in zijn handen als kolenschoppen zo groot. Het is alsof hij onder Harry Potters Onzichtbaarheidsmantel zit. Het machteloze van de opstelling vouwt zich genadeloos om hem heen en even lost hij op in het grote niets. 

Als hij rechts voor zich uit kijkt, kijkt hij naar de dood. Links van hem daar is het verleden. Die kant wil hij niet op. Rechts van hem bevindt zich een jong gestorven oom. Die kant wil hij ook niet op. 

Steeds verder verstikken

Harm is boerenzoon en runt een boerderij. Hij heeft 150 koeien en alles is op orde. Hij vertelt hoe hard hij moet werken voor zijn geld, hoe hij steeds meer administratie moet bijhouden en hoe de regels hem jaar na jaar steeds verder verstikken. 

Terwijl de koeien zich in de buurt van de zendmast bij Lopik tegoed doen aan de roterende veeborstel, valt er een enveloppe op de deurmat van het Ministerie van Landbouw. Harm heeft de hoofdprijs. Hij is met zijn koeien geoormerkt als piekbelaster. 

Op slag dood

Er zijn net wat te veel dingen, die telkens na een jaar of wat op de één of andere mysterieuze wijze onder zijn hardwerkende handen afbrokkelen en we gaan op zoek naar de oorzaak. 

Harm komt uit een boerengezin. Eén van de broers van zijn vader ging als 16-jarige jongen het land op met een boerenhulp en de giertank. Er ging iets mis, waardoor de hele achterkant eruit barstte. De 2 jongens waren op slag dood. 

Hij begraaft zijn gezicht in zijn handen

We stellen zijn vader, zijn broers, zijn zus en de boerenhulp op. Het is alsof er een bom op de eetkamertafel landde en het hele gezin verwoestte. Ze kijken allemaal naar het verleden naar wat er toen gebeurde. Er werd sindsdien niet meer over gesproken. 

Harm stelt zijn stoel op aan de zijkant, rechts van zijn vader en zijn familie. Hij kijkt er als aan de grond genagelde buitenstaander naar. en kan geen kant op. Hij voelt hoe hij muurvast zit. Het overvalt hem, het wordt hem te veel en hij begraaft zijn gezicht in zijn handen. Het is vrijdag en we laten het hierbij voor vandaag. 

De opstelling is al voor Harm aan de slag gegaan

Een paar dagen later gaan we verder met de opstelling. Harm stelt alle betrokkenen weer op. Deze keer stelt hij ze op met het gezicht naar de toekomst. In zijn ziel is de opstelling al voor Harm aan de slag gegaan. 

Ze staan niet meer vlak bij de muur. Ze staan in het midden van de ruimte die onjtstaan is. Nu kan Harm zijn stoel in zijn toekomst plaatsen. mentaal had hij het gebeurde achter zich gelaten, maar daar was zijn ziel het nog niet mee eens. Nu wel. Harm haalt opgelucht adem en kan eindelijk echt vooruit. 

Ga jij elke dag een beetje dood?

Elke dag een beetje doodgaan is niet moeilijk. Velen van ons sterven elke dag een dood. Het grootste sterven zit `em in het wegstoppen van verdriet, verwaarlozing, misbruik of genegeerd worden. 

Hoe harder je dit trauma wegstopt, hoe harder het jou als een slang wurgt. Hoe langer je er vooral géén woorden aan geeft, hoe meer de energie en de lucht uit jouw ziel weggeknepen worden. Wil jij er met een 3-D opstelling woorden aan geven? Dan kom je tot leven. Klik op

👉   De bijna gratis Masterclass met Opstellingen, Kintsugi en Opstellingspoppetjes   👈

We ontmoeten je graag,
Bodo en Rijna

Reacties
Categorieën