6- Hoe bouw je bodem?
Hoe bouw je bodem?

6- Hoe bouw je bodem?

6- Hoe bouw je bodem?

Hoe bouw je bodem? Hoeveel 🍲 bodem heeft je 🔋 ziel? Geef je leven een 9 met 10 opstellingen in de systemische 💦 wasstraat.


Onvoorwaardelijke liefde

Rijna's ouders houden van elkaar met hart en ziel.. Bij haar moeder is de onvoorwaardelijke liefde tastbaar. Ook het met raad en daad voor de kinderen klaar staan met vragen over hoe je iets handig met jezelf of met anderen aanpakt. 

Vader helpt met banden plakken, behangen en verven. Hij leert de kinderen hoe je de handen uit je mouwen steekt om iets te bereiken. Hij geeft ook grenzen aan. Hun 4 kinderen ook. Een nee is een echte nee. Zijn mondhoeken krullen het hardste bij ondeugende humor. 

In een grote, brede schaal

Hoe ik Rijna met mijn ziel waarneem? Relaxed, op haar eigen kont onderuit zittend in een grote, brede schaal van zeg 5 meter doorsnee. Er is niets, dat die schaal doet schudden of Rijna ondersteboven laat knetteren. Met haar ouders heeft Rijna een hele stevige basis meegekregen.

Ik heb wel basis meegekregen, maar een stuk minder. MIjn schaal had tot een paar jaar geleden zo'n twee meter doorsnee. Ik zat niet, maar ik stond. Vanuit mijn jeugd was ik gespitst op gevaar. Wat ADHD erbij, omdat ik bij mijn ouders mijn draai niet kon vinden maakt het plaatje compleet.

De taser op de ziel

Die schaal of de emotionele basis wordt ook wel emotionele bodem genoemd. Hoe minder bodem iemand heeft, hoe meer het opvalt. 

Meer bekend is het 'lege bodem syndroom' bij adoptiekinderen. Psychologen hebben het bij hen over mentale kortsluiting. Wat mij betreft en bekeken door de systemische bril van opstellingen hebben we het niet eens over zielsmatige kortsluiting. Wat mij betreft is er bij adoptiekinderen de taser op de ziel gezet.

Geen schaal, maar een schoteltje

Ga zelf maar eventjes na. ALs je door de ogen van een jonge kinderziel kijkt, wat voor schok krijg je dan bij gewelddadig geschreeuw, bij ondervoeding, als je ouders je wegdoen, als je ineens gewiegd wordt door mensen die je qua energie, geur, gevoel en stem totaal niet kent?

Dan kan in het adoptiegezin alles ok zijn, maar je emotionele basis wordt niet groter dan een schoteltje. Je ziet hetzelfde bij pleegkinderen. Het zijn PTST kinderen, waarbij trauma zorgt voor ontregelde hechting. 

Op stevig ijs schaatsen

Vertaald in schaatstermen schaatsen mensen met liefhebbende, stabiele en veilige ouders op stevig, dik ijs. Bovendien hebben ze heel relaxed en vertrouwd leren schaatsen. Als je hen ziet schaatsen, dan denk je dat het een fluitje van een cent is, dat je snel onder de knie krijgt.

Bij mij is de ijsvloer dik genoeg. Er is alleen hier en daar een wak in de ijsvloer. Soms is een wak duidelijk zichtbaar, maar soms kun je een wak gewoon niet zien. Dan schaats ik er onverwachts in en zak door het ijs, c.q.ik zak door mijn emotionele bodem. Dan ben ik even een paar dagen emotioneel gevloerd.

Op te dun ijs glibberen

Bij adoptiekinderen, bij pleegkinderen, bij kinderen met nogal een dossier bij kinderbescherming en bij kinderen die daarvoor niet in beeld zijn maar emotioneel stevig verwaarloosd zijn, missen een stevige, gezonde basis. Zij zitten niet relaxed in een schaal, maar balanceren op één voetje op een schoteltje. 

Als zij schaatsen, dan schaatsen ze niet op een paar kwalitatief goede Noren. Ze glibberen op onderbindertjes die je met touwtjes aantrekt, altijd knellen, vervelend zitten en onder je schoenen wegglippen. Je knikt ervan door je enkels en je valt er vaak van op je knieën.

Ze schaatsen niet, maar glibberen op een dun laagje ijs en klauteren van wak tot wak. Het zal ze nooit lukken om samen een relaxed schaatstochtje te rijden en feestend te eindigen met een witte slagroomsnor van de warme chocolademelk. 

Zielsmatig aanwezig of afwezig?

Als je van huis uit minder bodem hebt meegekregen, kun je bodem leren bouwen. Als jouw bodem op een schaal van 0 t/m. 10 maximaal een 5 scoort, heb je eerst psychologische hulp nodig. Dan zijn opstellingen een te zwaar instrument. Dat is alsof je zonder rijbewijs meteen in een vrachtwagen klimt. 

Hoe meer moeders warmte, veiligheid en zielsmatige warmte afwezig was, hoe groter de kans op minder bodem. Hoe meer moeder leeft volgens een ideaalbeeld en met haar gevoelend en gedachten niet in het praktische hier en nu leeft, hoe groter de kans op minder bodem. Hetzelfde geldt voor vaders aanwezigheid en praktische raad, daad, hulp en aanmoediging.

Hoe bouw je bodem?

Aan de ene kant ben en blijf je als kind ongelooflijk trouw aan je ouders. Je houdt van ze no matter what. Als je samen met je coach of hulpverlener gaat onderzoeken welke steken ze hebben laten vallen en wat het effect hiervan op jou is, dan is dit hartverscheurend pijnlijk. 

Soms is het een hele kunst om alles wat er gebeurde en alle schade die dat heeft aangericht bij jou en bij je naasten met je ziel volledig in te ademen. Een vakbekwame coach met inlevingsvermogen en warmte helpt enorm. Zo groeit bodem weer aan. Dat gaat -net als bij echt ijs- niet over één nachtje ijs.

Je schade als ANWB-borden naar geluk

De afgelopen jaren hebben we duizenden opstellingen begeleid. Alle pijn, alle eenzaamheid, alle schade, alle boosheid, alle scherven van ongelukkig zijn en alle deuken op je ziel vertellen een verhaal. 

Het zijn ANWB-borden, die je op je levenspad naar je levensopdracht wijzen. Het inademen van alle pijn en verdriet, tezamen met het volledig aanvaarden van je levensopdracht -ook al ken je je opdracht nog niet- is de snelste route van ongelukkig, getaserd en getraumatiseerd zijn naar rijkdom en zielsgelukkig zijn.. 

Overvloed delen

Bodem is te bouwen en wel in kleine, liefdevolle stapjes. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe dat werkt, kun je `s-avonds lekker relaxed in je warme bed stappen om de volgende morgen -net als bij een ijsvloer- te ontdekken dat het wak wat dichtgegroeid is. 

Een solide, stevige en brede bodem, daar heb je je hele verdere leven enorm veel plezier van. Het scheelt onnodig verlies van energie en je krijgt er een vredig, gelukkig gevoel voor terug. Zo creëer je overvloed, dat je rijkelijk met je naasten kunt delen. 

Wil jij bodem bouwen?

Heb jij minder bodem dan je zou willen en wil je bodem leren bouwen?

Bodem bouwen is slechts 1 van de 10 opstellingen van 'De Systemische Wasstraat'. Wil jij je leven een 9 geven met 10 opstellingen? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in Nieuwegein of in Heerenveen.

Klik op Ja doe mij gratis parkeren, koffie of thee en een eerste gratis opstelling!

De Systemische Wasstraat

In 11 jaar hebben we 3.500 opstellingen begeleid. Dit heeft ons een schat aan systemische informatie opgeleverd. We zagen dat veel van onze klanten over dezelfde onderwerpen struikelen. In een notendop geldt: hoe we met onze ziel omgaan, hebben we van onze ouders amper meegekregen. 

De Systemische Wasstraat bestaat uit een serie van 10 opstellingen. De opbouw en de onderwerpen is zeer zorgvuldig geselecteerd en gebaseerd op 3.500 begeleide opstellingen. Je ruimt obstakels in je ziel op, kunt het volle leven weer inademen, je volle potentieel benutten, je ware ziel zijn en volop van het leven genieten. Voor meer info klik op De Systemische Wasstraat met 10 opstellingen.

Resultaten van De Systemische Wasstraat

Het afgelopen jaar hebben we bij al onze klanten de levenskwaliteit gemeten op een 12-tal punten. Resultaat van het doorlopen van De Systemische Wasstraat met 10 opstellingen is een gemiddelde stijging van de levenskwaliteit met 3 punten in 12 maanden. 

Bij de eindevaluatie vragen we altijd naar cijfers. Bij aanvang van het traject geven onze klanten hun levenskwaliteit gemiddeld 4,5. Na een jaar gemiddeld 7,5 en na 2 jaar zelfs 8,5. De Systemische Wasstraat wordt met gemiddeld een 9,3 beoordeeld.

Wil jij je leven een 9 geven met 10 opstellingen? Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek incl. opstelling in Nieuwegein of in Heerenveen .

Klik op Ja doe mij gratis parkeren, koffie of thee en een eerste gratis opstelling!

Gratis masterclass met opstellingen

Zin in een voorproefje? Wil je ontdekken, meemaken en beleven hoe opstellingen werken? Dan nodigen Rijna en ik jou van harte uit om deel te nemen aan de gratis masterclass met opstellingen. 

Met 3.500 begeleidde opstellingen in 11 jaar hebben we opstellingen ontleed tot de meest eenvoudige essentie. Je maakt in kleine, veilige stapjes kennis met de essentie van familieopstellingen. 

Bovendien leggen we je de basale stappen in opstellingen uit en de know-how voor beginners, zodat je daarna thuis kunt opstellen om je eigen vraagstukken systemisch aan te kijken en te doorleven. 

We hebben een treffende en originele manier voor je ontwikkeld om op kennis is maken met familie- en met loopbaanopstellingen. Aan het einde van deze gratis masterclass met opstellingen neem je een blijvend aandenken mee naar huis. Wil je jouw stoel reserveren? 

Klik dan nu op Ja ik reserveer mijn stoel voor de gratis masterclass met opstellingen.

We ontmoeten je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen