Wat is de rangorde van een systeem in een familieopstelling?
Wat is de rangorde van een systeem in een familieopstelling?

Wat is de rangorde van een systeem in een familieopstelling?

Wat is de rangorde van een systeem in een familieopstelling?

Wat gebeurt er als de 🛗 rangorde in een familiesysteem verstoord 🤯 raakt? Wat is de rangorde van een systeem in een 👨‍👩‍👧‍👦familieopstelling?

De 🛗 rangorde in een familiesysteem

Elk familiesysteem kent een eigen rangorde. Zodra deze rangorde genegeerd wordt, ontstaat onrust. 

Eerst komt, eerst maalt. De stewardessen in het vliegtuig Doen het voor. Als de zuurstofmaskers naar beneden ploffen, moet je er eerst als ouder eentje opdoen, voordat je je kinderen helpt. 

De rol van elk kind in de familie

Je zou al je kinderen gelijkwaardig moeten behandelen. Zou …

Het 1e kind maakt vader en moeder tot ouders. Alleen het 1e kind kan dat. Daarom is en blijft het 1e kind een beetje speciaal en dat beseffen ze. Het zijn vaak harde werkers en schuwen het pionieren niet.

Terwijl het 1e kind vaak het ijs breekt en de weg voorbereidt, mag het 2e kind een stuk meer. Het 2e kind krijgt vaak makkelijker meer voor elkaar dan het 1e kind. Als dat weer lukt, zie je het 2e kind daarvan zichtbaar genieten.

Een gezin met 2 ouders en 2 kinderen is een harmonieus draaiende eenheid. Een 3e kind moet iets bijzonders bedenken om de aandacht te trekken. Derde kinderen zijn vaak jolly jokers; de hofnar met extra charisma en winden je met gemak om hun vinger.

Waar het 3e kind vaak aandacht trekt op een originele manier, zal een 4e kind als 6e gezinslid vanzelfsprekend genoegen moeten nemen met een kleiner stuk taart. Daarom kunnen 4e kinderen vaak handig opgaan in een groter geheel. Ze zijn van nature groepsmensen, die zich low profile gedragen.

Ook een abortus of miskraam hoort bij de familie

Ziel verbinden zich van nature. Familieleden zijn zielsmatig levenslang met elkaar verbonden, ook al verbreken ze het contact met elkaar. Door de levenslange verbintenis ontstaat er een grootste gemeenschappelijke deler; de gezinsziel.

Zoals jij je van vroeger thuis later met terugwerkende kracht nog vele details herinnert, gaat er voor de gezinsziel geen informatie verloren. Onbewust wordt alles onthouden.

Als moeder voor het 1e kind een miskraam heeft, wordt dit onthouden. Drama is onnodig, maar het 2e kind mag verteld worden, dan het niet het 1e, maar het 2e kind is.

Ook een miskraam of abortus hoort bij de familie. Voor de harmonie in het gezin is het belangrijk, dat kinderen verteld wordt wat hun echte plek in het gezin is.

Hoe de rangorde in een familiesysteem verstoord 🤯 raakt?

Als moeder door trauma emotioneel onvolwassen blijft, kan de oudste dochter zich gaan gedragen als de verstandige ouder en in die ongewenste rol de emotionele lakens uitdelen.

Als de vader te jong overlijdt, kan de oudste zoon op zijn plek gaan staan om als koning behandeld te worden.

Als het eerste kind als door abortus of als miskraam verloren ging, heeft moeder waarschijnlijk minder moederliefde voor de volgende kinderen beschikbaar.

Als er tussendoor een ziel in het gezin mist, is dit een onbewust sluimerende bron van ruis, gedoe en gekibbel. Het harmonieuze samen mist een stuk. De ziel van het vergeten kind.

Eerst een systemische knuffel? 

Dit artikel is onze systemische knuffel voor jou. We willen allemaal wel eens een knuffel toch? Wil je elke zondagmorgen een systemische knuffel van ons krijgen, klik Ja  doe mij een knuffel!

ben je meer praktisch ingesteld en wil je weten hoe de rangorde van een systeem in een familieopstelling in de praktijk uitpakt? Klik dan op Wie komt eerst?

Wat is jouw plek in je gezin van herkomst?

Wat zou je ervan vinden om te ontdekken wat je echte plek is in je gezin van herkomst? Dit is één van de onderwerpen die aan bod komt in onze masterclass. 

We hebben namelijk een masterclass ontwikkeld, waarbij je shit kunt omzetten in liefdevolle mest. We bieden je Xtreem krachtige tools om je leven en werk flink te boosten met opstellingen.

Je ziel is een echte powerhouse. Hoe geeft je ziel jou die power geeft? Ontdek hoe je nog meer shit aantrekt en het recept om blijvend geluk aan te trekken. 

Begin nu en maak jezelf gelukkig. Het 1e ticket is 147,-. Maak meteen nog iemand gelukkig: het 2e ticket is € 47,-. Wie heeft die goed bedoelde schop onder zijn achterste nodig? Wie maak je super blij?

Klik op Stap 1: Masterclass in 1 Dag van Shit naar mest voor blijvende Groei en Bloei.

We zien je graag,
Rijna en Bodo

Reactie plaatsen