Over pesten en gepest worden in een opstelling
Over pesten en gepest worden in een opstelling
30 juli 2022 

Over pesten en gepest worden in een opstelling

Over pesten en gepest worden

Over pesten en gepest worden in een opstelling.
Wat gebeurt er eigenlijk?
De pester verankert ⚓️ zich systemisch.
De gepeste wordt 👉 weggedrukt.
Waar naar toe?

Over gepesten worden

Pesten en gepest worden: breek me de bek niet open. Ik weet er alles van. Zowel van pesten als van gepest worden. 

Op de middelbare school had ik regelmatig uitslag. Lieve schat dat gaat vanzelf wel weer over” zei mijn moeder dan, maar dat hielp op dat moment natuurlijk geen bal. 

Een krentenbaard noemden ze het. Ziet er heel vies uit hoor zo’n puistenkop. Eerst jeukt het, maar je ziet nog niet. Daarna komen er van die puntjes op. Dat worden blaasjes. Voel je `em al aankomen? Die knappen open. 

Soms had ik dat van mijn linker- tot aan mijn rechteroor. Dat is voor kids de perfecte aanleiding om te pesten. Goh wad had ik er de pest over in. 

Over pesten en gepest worden in een opstelling

Van weggepest worden naar stevig staan

Volgens de dokter moest ik `s ochtends en `s avonds voor het naar bed gaan alle korstjes weghalen. Ooohhh wat kreeg ik daar kramp van als ik mezelf aanstaarde in de spiegel. Op school scholden ze me uit voor schimmel. 

Ik zag eruit als een lulletje rozenwater. Beetje als Prince Charles. Niet helemaal in het hier en nu, een opgeplakte grijns zo van doet me niks, alle haartjes netjes één kant uit, zodat mijn flaporen er extra groot bij afstaken. Wat schaamde ik me dood. 

Op een dag was ik het gepest worden spuugzat! Ik ging naar de kapper en liet mijn kapsel in een vierkant blokhoofd knippen. 

De volgende morgen kwam ik als laatste de klas in lopen. Ik voelde een schok van voor naar achter door het klaslokaal heen golven. Gejuich en handgeklap steeg op en kwam als warme golf weer terug.

Over pesten

Naast mij woonde Dirk-Jan. Mobieltjes bestonden niet en er was amper tv, alleen Nederland 1 en 2. Tijd zat om je af en toe helemaal dood te vervelen.

We haalden regelmatig kattenkwaad uit. Een eindje verderop werden huizen gebouwd, in de weekenden slopen we daar rond en pikten van die crème gele buizen waarmee we pijltjes schoten. 

Aan de overkant woonde een Belgisch gezinnetje. Lieve mensen hoor, supertjes lief maar te weinig bij de hand. Zij lag vaak onder de zonnebank. We noemden haar handtasje vanwege haar gelooide huid.

Oh ja en we prikten blauwe bessen op die pijltjes en schoren ze op de 1e verdieping tegen het behang van hun slaapkamer.

Op een warme, zonnige dag in de zomervakantie die toen ein-de-loos duurde, legden we 2 rijen met punaises dwars op de weg. Kijk, daar kwam heel toevallig het dochtertje met haar fietsje aangefietst. Ze reed werkelijk waar met haar voorwieltje super schattig over beide rijen heen. Alle punaises glommen al ronddraaiend in de zon. 


Over pesten en gepest worden in de opstelling

Soms was ik de pestkop en soms was ik de gepeste. Waar ik op mijn ziel uitslag en blaasjes van kreeg? Van de spanning in de relatie tussen mijn ouders. Ik had het er benauwd van. Vandaar enige aanleg voor kortademigheid en bronchitis.

Mijn vader overleed op 44-jarige leeftijd. Hij was sterk verbonden met de dood. Die trekkracht kon hij niet weerstaan. Soms ging mijn ziel hierin even met hem mee. 

Mijn moeder overleed op 65-jarige leeftijd. Ook zij was verbonden met de dood. Ik heb net als zij lang gerookt. Zeven jaar geleden besefte ik dat ik met elke inhalering van sigarettenrook de dood inadem. 

Ik besloot haar trekkracht naar de dood niet meer in te ademen. Ik ging het leven inademen. 

Heb jij gepest of ben je wel eens gepest? 

En heb je daar nog steeds de pest over in? 

Wil je zien waar pesten en gepest worden in de opstelling over gaat?

Dan nodig ik je van harte uit voor onze masterclass.

Da's groeien met hart & ziel in 1 dag.

Voor info klik op voor Onze Live Masterclass met Familieopstellingen in Nieuwegein.

Kun je pesten en gepest worden opstellen. 

Zie ik je daar ok?

Bodo

Over de schrijver
Eerst reisleider in Egypte, daarna in loopbaanland en nu in zielenland. Succesgarantie 95%.
Reactie plaatsen