In rook opgegaan
In rook opgegaan
Tafelopstellingen
Bodo Agterhof
Tafelopstellingen
07/07/2024
2 min
0

In rook opgegaan

07/07/2024
2 min
0

In rook opgegaan

Ineens springt er een giga aap uit zijn systemische mouw. Zijn liefde en toekomst zijn in rook opgegaan. Is er nog toekomst in deze tafelopstelling?


Afstand in de opstelling

Druk, druk, druk, hartstikke druk. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om een afspraak te maken, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Terwijl hij zijn ouders opstelt, zie ik meters afstand in de opstelling.

Hij is getrouwd en ze hebben kids met ADD en ADHD en zo. Dat vraagt extra aandacht. Bovendien heeft hij een drukke managementbaan die hij eigenlijk niet leuk vindt. 

Gestopt met roken

Ik haal ik mijn klant op in de receptie, druk op het knopje en wacht op de lift. Terwijl de deuren zich sluiten ruik ik sigarettenrook. Wat ben ik blij dat ik 10 jaar stopte met roken! 

In het kunstmatige licht van de lift zie ik groeven in zijn asgrauwe gezicht. Bij mij schijnt de zon, maar ik zie geen enkele twinkeling in zijn ogen. Ze kijken me dof aan.

Management power

Hij woont en werkt in het midden van Nederland en geeft leiding aan 15 mensen. Terwijl hij erover praat zakt de energie me in de schoenen. Ik mis management power en vraag me stilletjes af of hij dat ooit heeft gehad?

"Het werken met klanten vind ik heel erg fijn" vertelt hij en hij bloeit wat op. Dat resoneert bij mij. Als klant zou ik hem meteen vertrouwen. 

Systemische sessies en tafelopstelingen

Hij heeft De Wasstraat voor de Ziel aangeschaft. Tijdens de systemische sessies en tafelopstellingen pellen we de ui laagje voor laagje af. Zijn moeder, vader, gezin van herkomst, alles komt stap voor stap aan bod. 

Toch bekruipt mij het gevoel dat me iets ontgaat. Hij heeft een matheid over zich. Net niet lam geslagen en toch geen innerlijke veerkracht, laat staan vechtlust. Weer ogen die me dof aankijken. 

Aap uit zijn systemische mouw

Ineens springt er een giga aap uit zijn systemische mouw. Hij is tien jaar getrouwd en daarvoor had hij twee jaar een relatie met Ingrid. "Jaaaah dat was 4 handen op 1 buik" vertelt hij.

Voor het eerst zie ik hem enthousiast met handen en voeten praten, de grauwe kleur vertrekt uit zijn gezicht en zijn ogen beginnen te stralen. 

De bliksem sloeg in

in de aanloop naar de opstelling vertelt hij over zijn toenmalige vriendin. Ze gingen een lang weekend kamperen in de Ardennen en dronken `s-avonds gezellig samen een wijntje.

Die nacht sloeg de bliksem in en zij was op slag dood. We zijn er minutenlang stil van. Het is amper te bevatten. ik heb allerlei vragen. Heb je de ambulance gebeld? Hoe vertel je dit haar ouders? Hoe was de crematie? Hoe was het jaar daarna voor je?

In rook opgegaan

Ineens is zijn liefde en zijn toekomst in rook opgegaan. Het jaar daarna liep hij verdwaasd rond. Ineens snapte ik waarom hij rookt. Dan is hij nog eventjes bij haar. 

Zijn ziel heeft nog geen afscheid van haar genomen. ik vraag hem om bij elke sigaret die hij opsteekt haar eventjes aan te kijken. Dan komt er vanzelf een moment dat hij zijn laatste sigaret uitdoet en eindelijk zijn toekomst in kan gaan. Is er bij jou iets in rook opgegaan? Klik op 

👉  Ja ik wil dat het rookgordijn optrekt, zodat ik mijn leven ten volle in het hier en nu leef!  👈

We zien je graag,
Rijna en Bodo

Reacties
Categorieën