Hoe draag je een mondkapje?
Hoe draag je een mondkapje?
02 oktober 2020 

Hoe draag je een mondkapje?

Hoe draag je een mondkapje (en zorg je ervoor dat je bril niet beslaat)

Een korte handleiding om het mondkapje op de juiste manier op te zetten, te dragen, te verwijderen, te bewaren en te wassen.

Bron: De Volkskrant Zo draag je een mondkapje en zorg je dat je bril niet beslaat

Niet over de neus. Alleen over de kin. Naar beneden om te kunnen bellen of eten. Toen Amsterdamse gedragsonderzoekers in augustus camerabeelden bestudeerden van de straten in Amsterdam en Rotterdam waar bij wijze van een experiment een mondkapjesplicht was ingevoerd, zagen zij dat het helemaal fout ging bij 1 op de 3 gebruikers.

Zo wordt het natuurlijk niks met die coronabestrijding. Dus, nu voor heel Nederland een mondkapjesdraagadvies geldt, hierbij een korte handleiding: hoe draag ik mijn mondkapjes volgens de daarvoor geldende voorschriften?

Was je handen

Allereerst (en we volgen hierbij de adviezen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO): was voor het opzetten van een mondkapje je handen met zeep, 20 seconden lang, en droog goed af. Pak het mondkapje alleen bij de elastiekjes beet, schuif ’m over mond én neus én kin, zonder openingen aan de zijkant.

Laat het mondkapje daar vervolgens zitten. Blijf ervanaf zolang je het mondkapje op moet houden. Dus niet omlaag schuiven om een banaan te kunnen eten, niet aan één oor laten bungelen om dat belangrijke telefoontje minder dof te laten klinken. Onderdruk zelfs bij kriebel de neiging het onding te verschuiven.

Als het mondkapje weer af mag – u heeft bus, winkel of museum verlaten – raak dan wederom alleen de elastiekjes aan, niet het gedeelte dat tegen uw mond en neus zat. Gooi wegwerpmondkapjes ook daadwerkelijk weg.

Mondkapje

Bewaren

Gebruikte stoffen mondkapjes bewaart u in een afgesloten zakje, totdat u bij uw wasmachine bent. Doe vieze en schone mondkapjes niet bij elkaar in een zakje. Stop ze dus ook niet los in uw jaszak of voorvakje van uw rugtas; dat zou kunnen bijdragen aan verspreiding van het virus als dat zich aan andere spulletjes hecht.

Wissel zeker twee keer per dag van mondkapje. Zo kan het virus zich niet ophopen. Ook hier geldt: na het verwijderen van het mondkapje, handen wassen. Neem een tubetje handgel mee voor onderweg. Wassen op 60 graden in een lang programma.

Belangrijk is dat mondkapjes goed aansluiten, dus houd daar rekening mee als u zelf mondkapjes gaat naaien. Opmerkelijke tip van de overheid daarbij: gebruik geen stofzuigerzak of stofzuigerfilter in uw mondkapjes. Die ‘zijn niet bedoeld om doorheen te ademen’ en daarom ook nooit voor zulk gebruik getest. Het is dus niet met zekerheid te zeggen of de toegevoegde chemische stoffen veilig zijn om op deze manier in te ademen.

Brillen

En voor alle brildragers die zich bij gebruik van een mondkapje onmiddellijk in een Turks stoombad wanen door het gebrek aan zicht en het teveel aan mist: vouw het bovenste ijzerdraadje strak om uw neus (snel en kort, want u overtreedt hiermee de niet-aanrakenregel) en zet de bril óp het mondkapje.

Of was uw bril met afwasmiddel of scheerschuim. Ook dat voorkomt dat u beslagen ten winkel gaat.

MEER OVER MONDKAPJES:

Waar koop je ze, wat kost dat, welke beschermen het best? En zijn er ook mooie maskers? Het mondkapjestestpanel van de Volkskrant shopte, testte en poseerde met een dwarsdoorsnede van het huidige aanbod aan niet-medische maskers.

Zijn mondkapjes een goed idee of niet? Dit zijn we inmiddels wijzer

Over de schrijver
Eerst reisleider in Egypte, daarna in loopbaanland en nu in zielenland. Succesgarantie 95%.
Reactie plaatsen