Wat je anders niet kunt weten
Wat je anders niet kunt weten
02 augustus 2020 

Wat je anders niet kunt weten

Iets weten

Je hebt weten en beseffen. Iets weten, dat doe je met je hoofd, met je ratio. Iets beseffen, dat doe je met je lijf, je voelt het. Cijfers en feiten verzamelen, analyseren en bewerken doe je met je verstand. Daar kun je elke dag gestaag aan werken.

Iets beseffen

Intuïtie is vaak een inzicht, een flits, een besef. Zo’n inzicht komt niet op afroep. Het komt onverwacht.

Het is net als verliefd worden. Als je nog kind bent en je wilt weten hoe het is om verliefd te zijn, dan vraag je dat aan je moeder: “mama, hoe is het om verliefd te zijn”?  Je moeder zou kunnen antwoorden, dat je dat vanzelf merkt als het zo ver is.  Als je dan doorvraagt, antwoordt ze dat je vlinders in je buik krijgt, dat je rood aan kunt lopen, dat je er slecht van kunt eten, etc.

Verliefdheid is geen rationele kennis, het is een besef. Een besef dat je je pas realiseert als je echt verliefd bent. Als het zo ver is, dan knalt het inzicht als een flits bij je naar binnen.  Zo van “ooooh dit is het dus”.

Het komt en gaat

Zo’n inzicht of besef komt onverwacht.  Het blijft even bij je en plakt even aan je vast. Daarna vertrekt het weer.

Je zou het wel willen vasthouden door het rationeel te snappen of door het wetenschappelijk aan te tonen, maar dat gaat niet.  Je kunt het slechts helemaal door je heen laten stromen.

Het lijkt er zelfs op, dat het zelfs pas vertrekt als je het helemaal hebt ingeademd. Daarna ga je gewoon door met in- en uitademen. Het leven gaat door en jouw leven gaat ook door.

Soorten intuïtie

Een gedachte komt van boven, bereikt eerst jouw ratio en zakt dan in je systeem. Een intuïtieve ingeving komt van diep beneden bij je omhoog borrelen. Als je een flits, inzicht, gewaarwording of een besef hebt, ben je ineens heel helder. Je beseft meteen, dat zo’n ingeving gewoon klopt.

Er zijn verschillende soorten intuïtie:

  • helderziend
  • heldervoelend
  • helderhorend
  • helderwetend
  • helderruikend
  • helderdromend.

En misschien zijn er nog meer vormen van helderheid.

Welke vorm van intuïtie past bij de efficiënten?

De efficiënten zijn gericht op resultaat en ze kunnen soms een controlfreak zijn. Ze hebben een neus voor te weinig vooruitgang, belemmering van resultaten en fouten. Als ze jou als leidinggevende iets vragen om uit te zoeken, dan willen ze de hele rapportage van je ontvangen met alles erop en eraan. Het stelt ze gerust, dat ze er dan letterlijk grip op hebben.

Maar op de één of andere manier weten ze gewoon of voelen ze aan hun water, dat er bijvoorbeeld op pagina 5 een foutje staat. Ze lezen snel elke pagina diagonaal door, waarna hun oog op die pagina 5 blijft plakken. Zie je wel roepen ze dan: “ik wist het gewoon”!

Ratio is de eerste ingang bij de efficiënten, dus past het helderweten goed bij ze. Toch kunnen ze ook goed aan hun water voelen of er iets klopt of juist niet.

Welke vorm van intuïtie past bij de hartelijken?

De hartelijken zijn gericht op mensen, energie en positiviteit. Ze hebben een neus voor wat positiviteit in en weg staat en voor oneerlijkheid. Het zijn gevoelsmensen, vandaar dat ze aan hun water kunnen voelen als er iets niet klopt. Als de vrolijke energie niet vrijelijk kan stromen, gaan ze op zoek wat dit blokkeert.

Als je een hartelijke uitnodigt foor een feestje, komt hij zeker, want een hartelijke wil vooral geen vrolijk feestje met mensen missen, bovendien kan hij aandacht krijgen. Een hartelijk iemand denkt in beelden; ze zien het plaatje voor zich. Vandaar, dat ze zelf het hardste om hun eigen grappen kunnen lachen.

Ineens beelden zien als vorm van helderziendheid is hen niet vreemd.

Welke vorm van intuïtie past bij de voelers?

De voelers zijn gericht op samen en op het functioneren van een groep. Het zijn roedelmensen en kuddedieren en dienen graag het grotere geheel. Ze voelen stemmingen en energie van mensen feilloos aan. Daarom voelen ze goed aan als een ander ineens andere of heimelijke bedoelingen heeft.

Omdat ze introvert zijn, zullen ze er niet meteen een opmerking over maken. Op een later moment kunnen ze op een heel rustige en vriendelijke manier een opmerking maken of een vraag stellen. Daarbij luisteren ze eerder naar de oprechtheid van het antwoord.

Heldervoelendheid, helderhorendendheid past bij de gevoelsmensen.

Sommige voelers hebben dromen die later blijken uit te komen. ALs je midden in een droom zit, zit je midden in een sterk gevoel of in een sterke emotie, vandaar dat dit bij gevoelsmensen past.

Welke vorm van intuïtie past bij de denkers?

De denkers zijn gericht op informatie, cijfers en feiten. Ze houden van breinkrakers en mentale puzzels, vandaar dat ze graag uitpuzzelen welke informatie van wie naar wie liep en waarom. Ook kunnen ze graag onderzoeken hoe het formele circuit in een organisatie werkt, maar ook het informele circuit, omdat daar de geheime (ver-) banden zitten.

De meeste denkers zijn goed in denken, vooruitdenken en strategisch plannen. Dan is het nog maar een klein stapje verder naar strategisch schaak spelen met mensen. Denkers hebben snel in de gaten waarom iemand iets juist wel of niet doet en welk strategisch belang dat erachter zit.

Helderwetendheid past goed bij de denkers. Ze kunnen soms ook aan hun water voelen welke informatie niet klopt.

Wat je anders niet kunt weten in een opstelling

wat-je-anders-niet-kunt-weten-in-een-opstelling

Cijfers, feiten en deze opnieuw rangschikken, daarmee ontdek je niet wat een opstelling je te vertellen heeft.

Het is als abseilen in ziel en bezieling.

Het is de stilte opzoeken.

Dan spreekt de Adem van de Geest vanzelf.

Wil je ontdekken hoe zelfs jij stil wordt?

Dan is Bezieling in 1 dag geknipt voor je. 

Je bent welkom.

Cheers,

Bodo

Over de schrijver
Eerst reisleider in Egypte, daarna in loopbaanland en nu in zielenland. Succesgarantie 95%.
Reactie plaatsen