Vredige kerst samen

Vredige kerst samen

Beide πŸ‘±β€β™‚οΈ vaders leefden niet meer en beide πŸ‘΅ moeders wel. Wat doen we met moeders deze πŸŽ„ kerst?

Vrienden van mijn ouders in Nuenen bij Eindhoven hadden daar vrienden wiens moeders nog leefden. De ene moeder woonde in Den Haag en de andere in Rotterdam. Hij zou beide dames op kerstavond ophalen.

Overmand door griep stuurde hij de taxi. Klein probleempje: de dames konden elkaar niet uitstaan en ze wisselden geen woord met elkaar. Toen ze in Nuenen uitstapten, zei de ene moeder tegen de andere: "Oh zat jij ook in de taxi, ik heb je helemaal niet gezien!” 


Eerste kerstdag begon met een gezellig stolletje. Na de lunch deden de moeders even een tukje en moest de tent stil zijn, want in het bejaardentehuis is het ook altijd stil. Rond half vier even samen een luchtje scheppen.

Daarna koffie, thee, bonbonnetje, kerstkransje, gevolgd door toastje zalm, patΓ© of brie. Er werd een speciaal biertje en wijn geschonken en voor moeders een glaasje advocaat met slagroom.

Ondertussen zat de ene moeder tilletjes wat te mokken. "Mam, is er iets?” "Oh nee hoor, niets aan de hand hoor, heel gezellig zo samen".Β 

"Weet je wat het is? Ik rammel een beetje van de honger, want bij mij thuis krijgen we altijd stipt om 17.30 uur de warme maaltijd geserveerd".Β 

"Oh mam het is kerstmis, dan eten we pas warm om 19.30 uur, dat doen we toch elk jaar zo met de kerst, da's heel speciaal toch?"

"Dat is ook zo, dat was ik heel eventjes vergeten”. Er volgde een pijnlijke stilte.Β 

Ondertussen tikt moeders met haar Mephisto Comfortschoen wat tegen de tafelpoot, de blikken vliegen over en weer en kruisen elkaar.Β 

"Wie lust er nog een biertje, glaasje rode wijn of een lekker portje bij de kaas?"

"Nee ik hoef niets te drinken hoor lieverd" klinkt er dan. "Ik heb liever een bord met eten".Β 

Even later klinkt de pling van de magnetron en moeders krijgt alvast een bord met wat stamppot, hazenrug, spruitjes met spekjes, cranberrycompote en een stoofpeertje.

Moeders laat het zich hoorbaar smaken en smakt lekker in de rondte.

Ondertussen zit de andere moeder zich de hele tijd in te houden.Β Ze geeft geen krimp en doet gezellig mee, al kost haar dat op haar leeftijd zichtbaar wat moeite. "Zal ik een glaasje wijn voor je inschenken?" vraagt ze de andere moeder?

Maar die kan haar bloed wel drinken en ze haalt zelf een Spa'tje rood.Β 

Stille nacht, heilige nacht, het is 19.30 uur en het uitgebreide diner wordt geserveerd met alles erop en eraan.Β 

Als iedereen aangeschoven is en het glas heft, zit moeders weer te sikkeneuren.Β "Mam is er iets?"

"Ja om eerlijk te zijn blief ik nu niets meer. Ik heb echt heerlijk gegeten hoor, dankjewel. Ik denk, dat ik alvast op bed ga".Β 

Nu is de maat vol. Hij belt de taxi, oma wordt ingeladen terug afgescheept naar Rottjeknorr.Β 

We wensen jullie een vredige kerst samen,

Rijna en Bodo.