Page content

De noodzakelijke Kracht van Vader in een Familieopstelling

De noodzakelijke Kracht van Vader in een Familieopstelling

De noodzakelijke Kracht van Vader in een Familieopstelling

Als het goed is, dan krijg je aan voeding, warmte, liefde en veiligheid van moeder alles in je leven mee wat je nodig hebt.

Op de lagere school smeert zij je bammetjes, zij kookt, zij leert je dat je gewoon je leuke, authentieke, warme en waardevolle zelf bent.

Wat krijg je dan mee van vader?

Dat is kracht. Energie. Pit in je donder. Dat is pure levenskracht en soms vechtlust.

Laat ik een voorbeeld geven.

Stel je een kind voor, dat op de lagere school wat vaker gepest wordt. Stel, dat dit voor de derde of vierde keer gebeurt, het kind komt huilend thuis en toevallig zijn de beide ouders thuis.

Dan is het moeders rol om het kind warmte, liefde, troost en veiligheid te bieden. Dat kan ze doen door het kind op schoot te nemen, te troosten, te omarmen en de tranen droog te kussen. Net zo lang als nodig, zodat het kind weer in de eigen basale rust komt.

Dan is het vaders rol om het kind te vertellen dat het nu tijd wordt om de boosdoener een halt toe te roepen. Er moet de grens aangegeven worden. In overdrachtelijke zin moet het kind leren om met de vuist op tafel te slaan.

Ja ik weet het, het is de klassieke rolverdeling.

In elke situatie is er ook een praktische situatie en een praktische aanpak.

Stel dat het kind huilend thuis komt en moeder is alleen thuis, dan zou het raar zijn als moeder het kind niet troost, maar tekeer gaat tegen het pestende kind en haar kind vraagt om er compleet op los te rammen.

Het zou net zo raar of hilarisch zijn als vader alleen thuis is als het kind huilend thuis komt en vader zou het kind liefdevol op schoot nemen en troostende woordjes toespreken.

You get the picture ok?

Met voeding, liefde, warmte en veiligheid staat moeder symbool voor onze binnenwereld.

Met grenzen, doel, focus en kracht staat vader symbool voor de buitenwereld.

Laat ik dat toelichten met leren vissen als metafoor.

Als het kind 4 of 5 jaar is, kan het voor het eerst meegaan met vader om te vissen.

Als kind heb je dan een schepnetje, een emmertje of ander speelgoed en je speelt er allemaal mee.

Als het kind wat ouder wordt krijgt het een eerste hengel, wat aas, tekst en uitleg.

Zo beginnen vader en het kind samen te vissen.

Als het kind weer wat ouder wordt, wordt het vissen meer serious business.

Dan gaat het steeds meer om het doel. Wie vangt hier de meeste en de grootste vissen? Het is dan leuk om apetrots met de verse vangst op de foto te gaan.

Als de relatie met je vader goed is, dan is het leuk als er onderlinge concurrentie is. Dat zet je in je kracht, het creëert verbondenheid met je vader, het leert je te winnen en daar volop van te genieten en het leert je dat het ok is om te verliezen.

Het is belangrijk, dat je vader super trots op je is.

Stel je voor, dat je gaat solliciteren en je moeder je roept naar je: “lieve schat, je bent de leukste persoon die ze kunnen aannemen. Je bent ook één van de besten op je vakgebied. Als ze je niet aannemen, dan zijn ze gewoon gestoord!”.

Stel je voor, dat je gaat solliciteren en je vader je roept naar je: “hé knaller, je bent de leukste persoon die ze kunnen aannemen. Je bent ook één van de besten op je vakgebied. Als ze je niet aannemen, dan zijn ze gewoon gestoord!”.

Voel je het verschil.

Om succesvol stappen in de buitenwereld te zetten, heb je het nodig dat je vader apentrots op je is en vierkant achter je staat.

Als je met of door vader zielsmatige schade hebt opgelopen of hij is veel te vroeg overleden, dan zul je het waarschijnlijk moeilijk vinden onbevreesd en krachtig de wereld in te stappen, te focussen en doelen te bereiken.

Je kunt in jezelf de beweging voelen om de wereld in te gaan, maar als er schade zit ontstaat ook meteen een haperende beweging. Als deze beweging een beetje aarzelend is, dan denk je eerst nog eventjes na, als het een grote haperende beweging is, dan zou je het liefste de dekens over je hoofd trekken.

Als je te weinig grenzen, doel, focus, kracht en levensenergie van je vader hebt meegekregen, kan zich dat uiten in te weinig assertiviteit in vriendschappen en relaties, te weinig grenzen stellen en te makkelijk over je heen laten lopen.

In dat geval kun je het moeilijk vinden om je te manifesteren, om je onomwonden, ronduit en lekker onbescheiden te laten zien aan de buitenwereld.

Dat kan zich uiten in te onverzorgde en te slonzige kleding, een huis wat te slonzig en onverzorgd is, zodat je er niet trots op bent.

In te veel tweedehands spullen, niets dat echt staat als een huis en straalt.

In moeilijkheden hebben om in sollicitaties nummer één te zijn, omdat je in het leven van vader ook niet nummer één was.

Of je maakt een tegengestelde beweging. Dat je boos bent op vader. Dat je niet een gezonde concurrentie aangaat, maar dat je er een strijd van maakt. Wellicht zelfs een strijd op leven en dood. Dan is niets en niemand goed genoeg voor jou.

Je reactie is welkom.

Graag.

P.s.: Er zijn meerdere gratis E-Boeken.

Je kunt het hele E-Boek downloaden op onze website bij Gratis E-Boeken.

Daar kun je trouwens ook een E-Boek downloaden om thuis zelf een familieopstelling te doen.

En wie weet ontmoet ik je live, bijvoorbeeld tijdens de 1-Daagse Masterclass Opstellingen.

Dat is een heel geschikte manier om een opstelling mee te maken.

Een familieopstelling, een loopbaanopstelling, een ZZP-opstelling of een organisatieopstelling.

Als je wilt, kun je een vraagstuk inbrengen dat we gaan opstellen.

Dan ga je meteen van belemmering naar opening.

Je kunt ook gewoon komen kijken.

We zien je ok?

Graag!

Comment Section

0 reacties op “De noodzakelijke Kracht van Vader in een Familieopstelling

Plaats een reactie


*